Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Χθες η Κύπρος... κατάλαβε τι έγινε στην Ελλάδα το 2011-2012

Του Γιάννη Αγγέλη  από το capital.gr

Χθες η συνάντηση του Eurogroup θύμιζε 2011-2012 με την Κύπρο... στη θέση της Ελλάδας. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών αισθάνθηκε τι πάει να πει διαπραγμάτευση για... διάσωση μέσα στην Ευρωζώνη. Το πρώτο αποτέλεσμα ήταν η κατά κράτος υποχώρηση απέναντι στην απαίτηση για την έρευνα από ιδιωτικό ανεξάρτητο φορέα (η Κύπρος ήθελε κάποιο θεσμικά κατοχυρωμένο φορέα της Ε.Ε.) στις κυπριακές τράπεζες όσο αφορά τις κατηγορίες για “ξέπλυμα χρήματος”.

Στην πραγματικότητα, όπως διευκρίνισαν κοινοτικές πηγές στο Capital.gr, η χθεσινή απόφαση ήταν “το πρώτο βήμα για την συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε μία, το πολύ μιάμιση, τράπεζα...”.


Και έπονται τα επόμενα βήματα που έχουν να κάνουν με την φορολόγηση καταθέσεων κ.λ.π.

Διακριτική αλλά ουσιώδης και η συζήτηση για την Ιταλία, η οποία σε μεγάλο μέρος της έγινε σε διμερές επίπεδο στο περιθώριο της συνάντησης. Το συμπέρασμα σε όλα τα “πηγαδάκια” ήταν ένα: κυβέρνηση όσο γρηγορότερα γίνεται, με στόχο την απαλλαγή της ΕΚΤ από το να υποχρεωθεί να θέσει σε ενέργεια το πρόγραμμα (ΟΜΤ) αγοράς/στήριξης των ιταλικών κρατικών ομολόγων...

Όσο για την Ελλάδα, πληροφορίες του Capital.gr που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί λένε ότι παραπέμφθηκε στις συναντήσεις του κ. Στουρνάρα τις επόμενες ημέρες να βρει μία “αποδεκτή λύση” για το θέμα των “απολύσεων”. Δεν φαίνεται με άλλα λόγια να έχει ξεκαθαριστεί το αν η “διαδοχή” της ολοκλήρωσης των οργανογραμμάτων για το πόσοι πρέπει να μείνουν στις θέσεις τους θα ακολουθηθεί σε δεύτερο χρόνο από μια διαδικασία αξιολόγησης αυτών που θα απομακρυνθούν ή θα πρέπει και τα δύο να γίνουν μαζί...

Όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ η διαδικασία που θα υιοθετηθεί μπορεί να επιτρέψει ή να μη επιτρέψει μια περισσότερο αποδεκτή “πολιτική” διαχείριση του προβλήματος, ή σε απλά νεοελληνικά αν θα γίνει δυνατό να καλυφθεί μεγάλο μέρος των αποχωρήσεων από τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και τους “επίορκους”, χωρίς να χρειασθούν καθαρές “απολύσεις”.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου