Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Βενεζουέλα πενθεί για το χαμό του Ούγκο Τσάβες

Η Βενεζουέλα πενθεί για το χαμό του Ούγκο Τσάβες
Η είδηση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του σε όλη τη χώρα, που με δάκρυα στα μάτια θρηνούσαν το χαμό του ηγέτη τους. 
Για τα εκατομμύρια φτωχών της Βενεζουέλας, ο Ούγκο Τσάβες ήταν ο άνθρωπος που τους έβγαλε από την απόλυτη εξαθλίωση, που τους έδωσε πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, που έστειλε τα παιδιά τους στο σχολείο.
Ο αντιπρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοίνωσε το βράδυ της 5ης Μαρτίου, το θάνατο του προέδρου: «Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16.25 (τοπική ώρα) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάτε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Μαδούρο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «TELESUR» απευθύνθηκε ξανά στο λαό της Βενεζουέλας και τόνισε πως το μέλλον του βενεζουελάνικου έθνους «εξαρτάται από την επαναστατική ενότητα» του λαού γιατί, όπως πρόσθεσε, «μόνο μαζί» μπορούμε «να εγγυηθούμε το μέλλον της πατρίδας».
Μέχρι την Παρασκευή, που θα πραγματοποιηθεί η κηδεία, η σορός του Ούγκο Τσάβες θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας. Στη νεκρώσιμη τελετή θα παρευρεθούν δεκάδες ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ξένων χωρών, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στη Βενεζουέλα έχει κηρυχτεί 7ήμερο πένθος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης για τον 58χρονο ηγέτη.
Καθώς οι Βενεζουελάνοι θα αποχαιρετούν τον ηγέτη τους, το παιχνίδι για το μέλλον της πετρελαιοπαραγωγού χώρας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διεθνών αντιπάλων της πολιτικής του εκλιπόντα, με δεδομένο ότι σε 30 ημέρες θα διενεργηθούν νέες προεδρικές εκλογές.
Πούτιν: «Ο Τσάβες ήταν στενός φίλος της Ρωσίας»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του για τον Τσάβες, ότι «ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός και δυνατός, που κοιτούσε στο μέλλον και που ήταν πάντα εξαιρετικά απαιτητικός με τον εαυτό του.
Επίσης, τόνισε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας ήταν «στενός φίλος της Ρωσίας», ο οποίος επέτρεψε να τεθούν «γερές βάσεις για μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας, να εδραιωθούν δυναμικές πολιτικές επαφές και να ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων ανθρωπιστικών και οικονομικών προγραμμάτων» ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου