Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Παράταση στο θρίλερ- Το απόγευμα το νέο ραντεβού με την τρόικα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να στείλει αεροσκάφος του στην Κύπρο για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων για την αυριανή έκτακτη σύνοδο του Εurogroup, στην οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.


Το πρώτο ραντεβού με την τρόικα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και θα επαναληφθεί στις 4 μ.μ.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο». Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα οποία, όπως σημείωσε, επεξεργάζονται ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στην απογευματινή συνάντηση με την τρόικα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.



Νωρίτερα, ο κ. Σαρρής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τρόικα κι όπως τόνισε «το σημαντικό είναι ότι αν η τρόικα κάνει τη δική της εκτίμηση και η έκθεσή της είναι θετική προς το Eurogroup, πιστεύω ότι θα έχουμε καλύψει ένα σημαντικό μέρος του δρόμου για συμφωνία με το Eurogroup».



Εξάλλου, από την πλευρά του Εurogroup, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τίθεται ως προϋπόθεση για τη συμφωνία, η ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Τα σενάρια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:

-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
-Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.
2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.
3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.
4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.
5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
6. 535 ταμεία πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.
7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.
8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου