Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ζήγρας για Άκη: Άνοιξε μπροστά μου βαλίτσα με 80 εκατ. δραχμές!

«Καταπέλτης» για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και το μαύρο χρήμα που ο πρώην υπουργός φέρεται να «δέχτηκε» από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων, είναι για μία ακόμα φορά σήμερα ο ξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας. Λαμβάνοντας το λόγο στη σημερινή δωδέκατη συνδρίαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Ακης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμα πρόσωπα, ο Νικόλαος Ζήγρας είπε στο δικαστήριο ότι ήταν ο ίδιος που μετέφερε στον πρώην υπουργό βαλίτσα με χρήματα, που όπως είπε είχε παραλάβει από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, προκειμένου να αγοραστεί το ακίνητο της Δεινοκράτους. «Σε μένα παραδόθηκε η βαλίτσα απο τον Μιχαηλίδη και τα πήγα στον Τσοχατζόπουλο», είπε ο κατηγορούμενος.


Πρόεδρος: «Ανοίξατε την βαλίτσα; Είδατε ότι έχει μέσα μετρητά»;
Ν. Ζήγρας: «Ο Τσοχατζόπουλος την άνοιξε μπροστά μου και είχε μέσα γύρω στα 80 εκατ. δραχμές».

Ο ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου είπε ακόμα στο δικαστήριο ότι την περίοδο εκείνη η εταιρεία Bluebell ήθελε να αγοράσει ένα ακίνητο. «Το ακίνητο αυτό εγώ δεν το ήξερα. Το επέλεξε ο Τσοχατζόπουλος», είπε ο επίσης κατηγορούμενος Νικόλαος Ζήγρας.

Παράλληλα ο κ. Ζήγρας δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν είχε σχέσεις με την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου στην οποία πέρασε τελικά το ακίνητο της Δεινοκράτους, αλλά ούτε και με τη Βίκυ Σταμάτη, σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου που σήμερα ήταν παρούσα στο δικαστήριο.

Οπως δε ξεκαθάρισε ο κ. Στέλιος Γκαρίπης, συνήγορος του κ. Ζήγρα, ο εντολέας του δεν είχε σχέση με συγκατηγορούμενους του, καθώς όπως είπε, όλες οι εντολές προέρχονταν από τον Ακη.

Πάντως οι δηλώσεις αυτές του κ. Ζήγρα στο δικαστήριο προκάλεσαν την παρατήρηση του προέδρου της έδρας κ. Χρήστου Κατσιάνη, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς τον κατηγορούμενο: «Δηλαδή τώρα μας δίνετε την απολογία σας με δόσεις;».

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να μην επιτρέψει την περαιτέρω εξέταση των κατηγορουμένων σε αυτό το στάδιο της δίκης, με εξαίρεση διευκρινιστικές δηλώσεις που μπορούν να γίνουν από τους κατηγορουμένους, εφόσον χρειαστεί.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία επανήλθε το θέμα της μίζας του 10%, που όπως είπε χθες καταθέτοντας ο εφοριακός κ. Παναγιώτης Βλάχος, ήταν «προσυμφωνημένη» να δοθεί από τα 250 εκατ. δολάρια της σύμβασης για τα TOR-M1.

Η εισαγγελέας της έδρας κυρία Γεωργία Αδειλίνη ρώτησε τον κ. Βλάχο αν μπορεί να διευκρινίσει στο δικαστήριο αν η μίζα αυτή του 10% ήταν επί των 800 εκατ. δολαρίων που ήταν το τίμημα για όλη τη σύμβαση ή μόνο επί της αξίας των αντισταθμιστικών οφελημάτων.

«Εγώ ασχολήθηκα με τα 25 εκατ. δολάρια που φεύγουν από την Antey»,
είπε ο κ. Βλάχος. Στο σημείο εκείνο της διαδικασίας το λόγο ζήτησε και έλαβε ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι το 10% ήταν η νόμιμη αμοιβή της εταιρείας Drumilan βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί με την εταιρεία Antey για την προμήθεια των TOR-M1.

«Η σύμβαση προβλέπει υλοποίηση των αντισταθμιστικών με 10%»,
είπε ο κ. Σμπώκος υποστηρίζοντας ότι το 10% δεν είναι μίζα που εισέπραξε ο πρώην υπουργός Άμυνας αλλά το υποτιθέμενο συμβατικό τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία Antey στην Drumilan.

Ακόμη ο κ. Σμπώκος ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι στο διάστημα 1997 – 1998 δεν υπήρχε καν ακόμα προσφορά και πρόγραμμα από την Antey και ότι το όλο θέμα ήταν στον «αέρα».

Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα, την αντίδραση της Βίκυς Σταμάτη προκάλεσε η αναφορά του κ. Γκαρίπη ότι το 1997 σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού στην Εθνική τράπεζα υπήρξε κατάθεση 2,5 εκατ. από τον Ν. Ζήγρα.

«Δεν το γνωρίζω αυτό. Αν είναι δυνατόν», είπε η Βίκυ Σταμάτη. Επιπλέον, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια του Ακη Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενή του, είπε στο δικαστήριο ότι έγινε εκπρόσωπος της Bluebell με πληρεξούσιο έγγραφο του Νικόλαου Ζήγρα, και υποστήριξε ότι η ίδια δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με αυτές τις εταιρείες. Το 2005, όπως ανέφερε η κυρία Λαμπροπούλου, όρισε εκπρόσωπο της Bluebell, τον Ευτύχιο Ατσοπάρδη.

Γ. Κωνσταντάτος: Ο Ζήγρας να πει την αλήθεια παλικαρίσια
Προς το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας παρέμβαση έκανε και ο κατηγορούμενος δικηγόρος Γ. Κωνσταντάτος καλώντας το Νίκο Ζήγρα «να πει την αλήθεια παλικαρίσια». Ο δικηγόρος ανέφερε στο δικαστήριο ότι το 2009 ο Νίκος Ζήγρας πήγε στο γραφείο του έγγραφα προκειμένου ο ίδιος να βεβαιώσει ως δικηγόρος το γνήσιο της υπογραφής του Σαράντη Μητατσέλη, αποκρύπτοντάς του ότι το πρόσωπο αυτό έχει πεθάνει από το 2002.

Σημειώνεται ότι ο εφοριακός Παναγιώτης Βλάχος έχει καταθέσει ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος προσπαθούσε να εμφανίσει τον Σ. Μητατσέλη ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των εταιρειών Bluebell και P&A προκειμένου να μπλοκάρει το άνοιγμα των λογαριασμών τους στην Ελβετία. «Κάνω έκκληση σε αυτό τον άνθρωπο που λέγεται Ζήγρας να πει την αλήθεια με λεβεντιά και με παρησία γιατί εγώ έχω καταστραφεί χωρίς να φταίω σε τίποτα», είπε ο κ. Κωνσταντάτος και πρόσθεσε: «Ο Ζήγρας μου έφερε τα χαρτιά στο γραφείο μου αποσιωπώντας μου ότι ο Μητατσέλης είχε πεθάνει προκειμένου εγώ να βεβαιώσω το γνήσιο της υπογραφής του. Και πάει το 2012 και καταθέτει ψευτιές στους εισαγγελείς. Οφείλει να πει τώρα την αλήθεια».

Μετά το πέρας της σημερινικής ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Ι. Παγορόπουλος εκ των συνηγόρων του Ακη Τσοχατζόπουλου αναφέρθηκε στις δηλώσεις τους Ν. Ζήγρα σχετικά με τον πρώην υπουργό τονίζοντας ότι είναι ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου να υποστηρίζει ότι θέλει κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο κ. Παγορόπουλος αναφέρθηκε ακόμα και στα έγγραφα που έχει προσκομίσει στο δικαστήριο η πλευρά του πρώην υπουργού υποστηρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που φέρονται να αποτελεούν τη μίζα για τα TOR-M1 επεστράφησαν πίσω στην ρωσική εταιρεία Antey και ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα δωροδοκίας του εντολέα τους. Για τα έγγραφα αυτά είπε ο κ. Παγορόπουλος το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να τα αξιολογήσει στην πρόοδο της δίκης πλην όμως -τόνισε ο συνήγορος- όφειλε να τα γνωρίζει ο μάρτυρας κ. Π.Βλάχος.

Η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη Τρίτη οπότε και θα συνεχιστεί με την εξετάση μαρτύρων. Ο κ. Βλάχος θα συνεχίσει την κατάθεσή του ενδεχομένως την ερχόμενη Τετάρτη οπότε και αναμένεται να εξεταστεί από τους συνηγόρους του Ακη Τσοχατζόπουλου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου