Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Το Βερολίνο πιέζει ξαφνικά για λύση του Κυπριακού

κυπριακο
-Στη βάση του απαράδεκτου σχεδίου Ανάν η νέα πρόταση. -Δεν θέλουν ούτε δημοψήφισμα. -Ο Ν. Αναστασιάδης έτοιμος να συζητήσει τα πάντα.
Περίεργη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες για το Κυπριακό την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται στη δίνη της πιο βαθιάς και μεγάλης κρίσης από το 1974. Η Τουρκία επιδιώκει την επαναφορά του σχεδίου Ανάν από την πίσω πόρτα, με τις ευλογίες της Ε.Ε και των ΗΠΑ.
 Όπως όλα δείχνουν ο Κυπριακός Ελληνισμός, πολύ σύντομα, θα βρεθεί μπροστά σε μια προτεινόμενη λύση που θα έχει ως βάση το σχέδιο Ανάν, που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα του 2004 πανηγυρικά από το 76% των πολιτών.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο σημερινός Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν εκείνη την περίοδο και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσε δεινή πολιτική ήττα για τον ίδιο αλλά και για τους υποστηρικτές του σχεδίου.

Ο κ. Αναστασιάδης εμφανίζεται πρόθυμος να υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μίας ομοσπονδίας με αυξημένα όμως δικαιώματα για τους Τουρκοκυπρίους, που ουσιαστικά ακυρώνουν την έννοια του ομόσπονδου Κράτους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως το Βερολίνο θέλουν να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο στενότερων σχέσεων και συνεργασίας με την Τουρκία που τη θεωρεί μεγάλη αγορά και ανερχόμενη οικονομική δύναμη.
 Επιδιώκουν συνεπώς να δώσουν στην Άγκυρα, ως αντάλλαγμα, αυτό που επιθυμεί στο Κυπριακό.
Οι πιέσεις που ασκούνται στους Ελληνοκυπρίους θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το Βερολίνο θα συναρτήσει την επίλυση του Κυπριακού από την χαλάρωση των όρων του μνημονίου, μέσα σε μία καθημαγμένη πλέον Κυπριακή οικονομία μετά την διάλυση του τραπεζικού της τομέα.
Οι Γερμανοί δεν θέλουν να αφήσουν τους Αμερικανούς μόνους τους στην περιοχή, ούτε να ''χαρίσουν'' την Τουρκία στην Ουάσιγκτον.
Στην Κύπρο, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν γίνει αντιληπτές και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αλλά και τη θέση του κ.Αναστασιάδη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε μία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, κάτω από αυτές τις συνθήκες και στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σκληρή γραμμή θα τηρήσουν, σε μία τέτοια περίπτωση , ο Γιώργος Λιλλήκας, η ΕΔΕΚ αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ΔΗΚΟ με επικεφαλής το Νικόλα Παπαδόπουλο, το γιο του αείμνηστου Προέδρου.
Ο ξένος παράγοντας δεν θέλει να εγκριθεί το σχέδιο λύσης που θα προκύψει από δημοψήφισμα αφού φοβάται την απορριπτική απόφαση του Κυπριακού λαού και επιδιώκει, εφόσον τελικά διευθετηθεί μία μορφή συμφωνίας, το σχέδιο να επικυρωθεί από τη Βουλή.
Ακόμα όμως και σε μία τέτοια περίπτωση, η έγκρισή του είναι εξαιρετικά αμφίβολη και για αυτό έχει επιλεγεί η τακτική των εκβιασμών.
Όπως προέκυψε και από την απόφαση για το ''κούρεμα'' των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, το Βερολίνο είναι έτοιμο να επιχειρήσει ένα ακόμα εκβιασμό, να απειλήσει με διακοπή της χρηματοδότησης στην περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου