Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κρίσιμη συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη στις 18:00 Πρόταση νόμου για να μην κλείσει η ΕΡΤ από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κατέθεσαν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, την ώρα που οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους κ.κ. Βεβιζέλο και Κουβέλη να συναντιούνται στις 6 το απόγευμα.

Σχέδιο νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωνε ότι γνώριζε από την Κυριακή για τις προθέσεις Σαμασχετικά με το λουκέτο στην ΕΡΤ.


Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι, χωρίς τη στήριξη του κόμματός του και της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία.

Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο εμφανίζεται αμετακίνητο στην απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την ασφυκτική πίεση φυγόκεντρων δυνάμεων που δημιουργεί η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβερνητική συνοχή φαίνεται πως οδηγείται στα άκρα.

Νωρίτερα σήμερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ζητούσαν από την κυβέρνηση να παγώσει κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ και να φέρει άμεσα στη Βουλή την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για συζήτηση και ψήφιση. Τα δύο επιτελεία βρίσκονται σε συνεχείς συνεννοήσεις προκειμένου το αίτημά τους να στηρίζεται με νομικά και Συνταγματικά επιχειρήματα.

Να σημειωθεί ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ από την άλλη το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.




Μέγαρο Μαξίμου: Δεν κάνουμε πίσω

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε καμία περίπτωση, ακόμη κι αν πάμε σε εκλογές, διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επισημαίνοντας ότι η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ δεν αλλάζει. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Στην παρατήρηση ότι ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι δεν θα μπουν σε συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο προτού υπάρξει τοποθέτηση της Βουλής επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ (την οποία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν), στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις δεν αλλάζουν.

ΠΑΣΟΚ: Συζητάμε υπό την προϋπόθεση να είναι ανοιχτή η ΕΡΤ

Αποφασισμένος να επιστρέψει το όποιο δίλλημα περί έγκρισης των κυβερνητικών σχεδίων για την  ΕΡΤ ή προσφυγής σε εκλογές, που θα θέσει ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επιμένοντας στη θέση του ότι δε θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο, αν δεν αποσυρθεί το διάταγμα, με το οποίο έκλεισε η δημόσια τηλεόραση.

«Δεν έχει την κοινοβουλευτική  πλειοψηφία για να επιβάλλει εκλογές, αν θέλει ας παραιτηθεί» έλεγε  με νόημα σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Βενιζέλος το βράδυ της Τρίτης, επισημαίνοντας με έμφαση ότι  «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβέρνηση, αφού την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την υπέγραψαν μόνο οι υπουργοί ενός κόμματος, αλλά όχι των υπολοίπων».

Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ, είναι το εξής: «Αν δεν αποκαταστήσει την δημοκρατική ομαλότητα δεν μπορούμε να συζητήσουμε κανένα νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Με κλειστή την ΕΡΤ δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε να ψηφίσουμε τίποτα. Ας πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με ανοιχτή την ΕΡΤ είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε πάνω σε ένα σοβαρό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης της δημόσιας τηλεόρασης».

Παρότι στην Ιπποκράτους δεν θα επιθυμούσαν -για πολλούς και διάφορους λόγους - πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, είναι αποφασισμένοι και μάλλον αναγκασμένοι από τις εξελίξεις και τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, να επιμείνουν στη γραμμή της σύγκρουσης με τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό. «Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να δεχθούμε αυτή την ανεπίτρεπτη ενέργεια, που στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και νομιμότητας» έλεγαν στελέχη, κοντά στον κ. Βενιζέλο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την οργή του για τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά, τους οποίους θεωρεί περίπου ανεξήγητους ή και αυτοκτονικούς πολιτικά. «Ουσιαστικά και από το πουθενά έφτιαξε μία ‘‘πλατεία’’ έξω από την ΕΡΤ και δημιούργησε ένα πολιτιστικό κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας» έλεγε σε συνεργάτες του, οι οποίοι εκτιμούν ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν μεγάλο τμήμα του κόσμου να στραφεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σε κάμψη το τελευταίο διάστημα.

Στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους προσωπικά για τον πρωθυπουργό, προς τον οποίο άλλωστε ξέσπασε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης. Η αλήθεια είναι ότι εκείνο που πείραξε περισσότερο και τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο και τα άλλα ηγετικά στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι η συμπεριφορά του κ. Σαμαρά. Του καταλογίζουν αλαζονεία, αυταρχισμό και παλαιοδεξιές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Εξ ου και ορισμένες σχετικές αποστροφές στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και δηλώσεις όπως εκείνη του Κώστα Σκανδαλίδη, που τον κάλεσε να παραιτηθεί «εάν δεν αντέχει να είναι πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης συνεργασίας».

Η πίεση προς τον κ. Βενιζέλο να προχωρήσει σε ακραίες πράξεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας  ήταν ισχυρές και μέχρι το βράδυ  της Τρίτης. Ακόμη και εισηγήσεις να αποσύρει από την κυβέρνηση  τους υπουργούς, που είχε υποδείξει  το ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε ο πρόεδρος του  Κινήματος, ενώ άλλοι ήταν υπέρ της  κατάθεσης πρότασης νόμου για  την ακύρωση της πράξης νομοθετικού  περιεχομένου, με την οποία έκλεισε  η ΕΡΤ.

Το ερώτημα είναι πλέον εάν το ΠΑΣΟΚ έχει το περιθώριο να αναλάβει το ρίσκο των πρόωρων εκλογών. Υπάρχει για παράδειγμα η εκτίμηση ότι η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη για να συμμετάσχει το κόμμα σε μία εκλογική αναμέτρηση, με το πολωτικό κλίμα, που διαμορφώνεται.

Γι’ αυτό μένει να φανεί εάν θα κερδίσουν έδαφος οι προσεγγίσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και να δοθεί η δυνατότητα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να ελιχθούν για ένα έντιμο συμβιβασμό.

ΔΗΜΑΡ: «Σοβαρό ρήγμα στην κυβέρνηση» το «αυταρχικό» λουκέτο στην ΕΡΤ

Για «σοβαρό ρήγμα στην κυβέρνηση», για το οποίο «φέρει ακέραια την ευθύνη ο κ. Σαμαράς», κάνουν λόγο στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Σε δηλώσεις του το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεόδωρος Μαργαρίτης έκανε λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια με αυταρχικά χαρακτηριστικά», επιμένοντας ότι πρέπει να ανακληθεί. «Οι αναγκαίες αλλαγές στην ΕΡΤ δεν μπορούν να γίνουν με κλειστή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», είπε.

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε το λουκέτο ως έναν ακόμη τραυματισμό στη συνοχή της κυβέρνησης, που προστίθεται στον προηγούμενο με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά και στην περίπτωση του κόμματος και στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

«Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης, ενώ στο ερώτημα αν η Αγίου Κωνσταντίνου προτίθεται να άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση απάντησε: «Η ΔΗΜΑΡ με συντεταγμένες διαδικασίες θα καθορίσει αν, πότε και πως θα καθορίσει τη στάση της στην κυβέρνηση».

«Αν ακυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου γιατί να πάμε σε εκλογές;», αναρωτήθηκε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος κ. Φώτη Κουβέλη.

Δείτε εδώ όλη την πρόταση νόμου για να μην κλείσει η ΕΡΤ από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου