Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΧΑ: Μάχες για τις στηρίξεις σε αρνητικό κλίμα

Του Βασίλη Γεώργα από το capital.gr

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας η σημερινή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όπου καταβάλλονται προσπάθειες να μην λυγίσουν κρίσιμες στηρίξεις υπό το βάρος του αρνητικού αντίκτυπου που διαμορφώνεται μετά την απόφαση υποβάθμισης του Χ.Α από τον ερχόμενο Νοέμβριο, και την πολιτική αναταραχή με άξονα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Πέντε φορές μέχρι αυτή την ώρα έχει αλλάξει πρόσημο ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση που θα κρίνει πολλά και ως προς τη μεσοπρόθεσμη τάση καθώς δοκιμάζονται τα τελευταία οχυρά των 890-870 μονάδων (κινητός μέσος όρος 200 ημερών και ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά) που χωρίζουν την αγορά από μια ευρύτερη σε χρόνο και εύρος διόρθωση ενδεχομένως όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου.
  

Από το -2,88% μέχρι το +1,12% και ξανά λίγο νωρίτερα σε απώλειες πάνω από 1,5% ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει διακύμανση της τάξης του 3% ενδοσυνεδριακά με χαμηλό ημέρας τις 879,01 μονάδες και υψηλό τις 905,93 μονάδες και τις συναλλαγές σε εμφανώς χαμηλότερα επίπεδα από χθες, να διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ μετά από τέσσερις ώρες συναλλαγών.

Δεδομένης της μάλλον αμυντικής - ψύχραιμης αντίδρασης των περισσότερων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις οποίες καταγράφονται περιορισμένες απώλειες ή και θετικά πρόσημα, η σημερινή υποχώρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη υποχώρηση των μετοχών της Coca Cola που πιέζεται ως και 6% χαμηλότερα και δευτερευόντως στον ΟΤΕ που χάνει πάνω από 4% και κινείται προς τα 5,80 ευρώ. Ο ΟΤΕ –μαζί με τον ΟΠΑΠ που υποχωρεί οριακά κατά 0,5%– είναι οι δύο μετοχές που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στον MSCI Greece, ενώ η Coca Cola EEE μετά την εισαγωγή της στο Λονδίνο μετέχει από εκεί στον δείκτη.

Βαριές απώλειες καταγράφει όμως και η ΕΧΑΕ (-5%) ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται με αφορμή την υποβάθμιση της αγοράς. Στον αντίποδα, με ψαλιδισμένα κέρδη αλλά σε σταθερά θετικό πεδίο η μετοχή της Αlpha Bank διαμορφώνεται 4% υψηλότερα στα 0,421 ευρώ (συναλλαγές 6,1 εκατ. ευρώ) με το warrant στα 0,60 ευρώ (+7%). Σε θετικό πρόσημο η ΕΥΔΑΠ, η Πειραιώς (+2%) με το δικαίωμα να ...συνεχίζει την πορεία προς τον μηδενισμό του (-36% στα 0,016 ευρώ), η Εθνική (4,01 ευρώ) που ολοκληρώνει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με «στοίχημα» την αποφυγή έκδοση Cocos, και ο ΟΛΠ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας διαμορφώνονταν λίγο νωρίτερα ο FTSE Large Cap 25, εξαιτίας των πιέσεων σε Coca Cola και ΟΤΕ, διολισθαίνοντας στις 297 μονάδες και με κατεύθυνση την επόμενη ζώνη στήριξης τις 285-290 μονάδες.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η απομάκρυνση από τη στήριξη των 1.108 μονάδες συνεχίζεται με τον FTSE Mid Cap να διολισθαίνει προς τις 1.080 μονάδες, έχοντας για βαρίδι της Eurobank (απώλειες πάνω από 20% στα 21 λεπτά), αλλά και σημαντικές μετοχές όπως ο Φουρλής, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Σίδενορ, το Υγεία κ.α που χάνουν πάνω από 2%. Στον αντίποδα άνοδο καταγράφει η μετοχή της Αττικής (+5% στα 0,3780 ευρώ με το δικαίωμα να υποχωρεί), η Νηρέας, τα Πλαστικά Θράκης, ο Ικτίνος, η Χαλκόρ, η ΕΥΑΘ, η Σαράντης κ.ά.

Υπερτερούν οι καθοδικές μετοχές καθώς συνολικά 77 τίτλοι υποχωρούν χαμηλότερα έναντι 43 που ενισχύονται.

GD 883.400-1.39%
ΟΓΚΟΣ: € 39,244,426.754



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου