Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Στο Μαξίμου η απόρρητη έκθεση για τις απολύσεις

Την απόλυση 1.500 υπαλλήλων από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων περιλαμβάνει μυστική έκθεση που έχει παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης μεγάλων ΔΕΚΟ προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 2.000 απολύσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στο στόχαστρο της κυβερνητικής επιτροπής που συνέταξε την έκθεση έχουν τεθεί η ΕΡΤ αλλά και οι αμυντικές βιομηχανίες, με αιχμή του δόρατος τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για το Δημόσιο και η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για τις 2.000 απολύσεις μέσα στο καλοκαίρι.

«Οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που χρειάζονται οικονομική εξυγίανση και μείωση του προσωπικού είναι συγκεκριμένοι και δεν πρόκειται να βρεθούν άλλοι, ακόμα και αν πάρουμε παράταση για 10 χρόνια», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο «Εθνος της Κυριακής».

Η μυστική έκθεση που έχει παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου εισηγείται ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου απασχολούνται σήμερα 950 υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» προβλέπεται η απορρόφηση αποδοτικών τομέων της εταιρείας από την ΕΑΒ ΑΕ, που θα συνοδεύεται από τη μεταφορά εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα προβλέπεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Παράλληλα θα υπάρξει αναδιοργάνωση της ΕΑΒ με πιθανή απορρόφηση και της ΕΛΒΟ. Συνολικά εκτιμάται ότι με το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και την αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους περίπου 800-900 υπάλληλοι. Σήμερα στις αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται 2.650 εργαζόμενοι (1.350 στην ΕΑΒ, 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ), ενώ οι απολύσεις θα προκύψουν κυρίως από το διοικητικό προσωπικό.

Οι αμυντικές βιομηχανίες βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση, καθώς στην ΕΑΒ υπάρχει οικονομική τρύπα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ έχει ζητήσει έλεγχο για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις στα ΕΑΣ. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για νέα γενιά προβληματικών δημόσιων οργανισμών που χρειάζονται αμέσως οικονομική εξυγίανση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου και απόδοση υπέρογκων επιδομάτων σε υπαλλήλους που ορίζονται κατά κόρον σε διευθυντικές θέσεις.

Μάλιστα, σε θυγατρική εταιρεία των ΕΑΣ έχει καταγραφεί ότι το 30% των εργαζομένων έχουν καταλάβει θέσεις προϊσταμένων για να λαμβάνουν υψηλά επιδόματα. Επειτα από παρέμβαση των κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) έχει συσταθεί κυβερνητική επιτροπή για να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης των συγκεκριμένων εταιρειών στο άρθρο 346 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να αναγνωριστούν ως αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και να επιτρέπεται η απευθείας χρηματοδότησή τους από το κράτος.

«Η ένταξή τους στο άρθρο 346 δεν θα σημάνει την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση των βιομηχανιών, αλλά θα συνοδεύεται από την εξυγίανση των οικονομικών τους μεγεθών», αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΕΑΣ και στην ΕΑΒ βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας και έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον 6 μήνες.

Τι προβλέπει η έκθεση για την ΕΡΤ

Για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα η έκθεση προβλέπει την αναδιοργάνωση των δομών της ΕΡΤ με την κατάργηση περιφερειακών σταθμών, συρρίκνωση της ΕΤ1 και περικοπές στις εξωτερικές παραγωγές της ΝΕΤ. Σήμερα στην ΕΡΤ απασχολούνται 2.780 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου (έναντι 3.500 προ διετίας) που εργάζονται σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, στην ΕΡΤ World και την ΕΡΤ HD, σε 29 Ρ/Σ, στο ERT.GR και στο ψηφιακό αρχείο, στη «Ραδιοτηλεόραση», καθώς και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοσιογράφων, 437 απασχολούνται σε ΝΕΤ, ΕΤ1, 7 ραδιόφωνα, δορυφορικό κανάλι, πολυμέσα, περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», υπηρεσίες προέδρου και ιστοσελίδα. Αλλοι 123 απασχολούνται στην ΕΤ3 και 101 στους περιφερειακούς σταθμούς.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ θα τεθούν εκτός Δημοσίου 600-700 εργαζόμενοι κυρίως διοικητικών καθηκόντων. Και σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίων αποχωρήσεων για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αφού υπολογίζεται ότι 700 εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2015.

Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τη λίστα καταργήσεων και συγχωνεύσεων μικρότερων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από τους οποίους θα απομακρυνθούν 300-400 υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Η αναδιοργάνωση των μεγάλων ΔΕΚΟ (ΕΡΤ και ΕΑΣ) αλλά και η κατάργηση Οργανισμών αναμένεται να συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου