Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ
Ξεκάθαρη η νίκη Τσίπρα αλλά βαθαίνει το ρήγμα με τον Π.Λαφαζάνη
Το αντιφατικό αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες του Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, περιπλέκει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ενιαίου πλέον ΣΥΡΙΖΑ.
Άνθρωποι που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, σημείωναν χθες πως μετά το συνέδριο, όλοι αισθάνονται νικητές. Η ανάλυση αυτή, έγκειται στο γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκε αδιαμφισβήτητος νικητής όλων των μαχών που δόθηκαν για την ηγεσία και τη νέα ιδεολογική τοποθέτηση, ωστόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μπορεί να υπερηφανεύεται πως ενίσχυσε τις δυνάμεις του στην Κεντρική Επιτροπή.

Η "Αριστερή Πλατφόρμα", της οποίας ηγείται ο 62χρονος μαθηματικός, αύξησε την ισχύ της κόντρα στις προβλέψεις, στο 30.15%. Η άνοδος αυτή δημιούργησε αμηχανία στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, η οποία υπολόγιζε τη ριζοσπαστική τάση του κόμματος να έχει ταβάνι το 28%, όμως τα τελικά αποτελέσματα δίνουν την εικόνα πως η επόμενη μέρα μόνο εύκολη δε θα είναι για τους συνεργάτες του Προέδρου.
Όπως σημειώνουν επικριτές της γραμμής Τσίπρα, η σκληρή στάση που επεδίωξε να εφαρμόσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις συνιστώσες τελικά συσπείρωσε δυνάμεις γύρω από το Λαφαζάνη.
Στο συνέδριο πάντως, δεν ήταν όλα ρόδινα για την ηγεσία, καθώς μπορεί η "προεδρική γραμμή" να επικράτησε καθαρά στο ιδεολογικό μανιφέστο και να απέρριψε τις τέσσερις τροπολογίες Λαφαζάνη, ωστόσο το ρήγμα με την Αριστερή Πλατφόρμα έγινε εμφανέστατο μιας και σχεδόν το 1/3 του σώματος επέλεξε να ψηφίσει λευκό.
Δύσκολη πάντως θα είναι η ισορροπία και στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Κατά την ψηφοφορία, το ενιαίο ψηφοδέλτιο που προωθούσε η ομάδα Τσίπρα υπέστη ήττα 7 μονάδων λαμβάνοντας 67.61%, έναντι 74.08% που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψηφοφορία για το νέο πρόεδρο. Ορισμένοι μάλιστα, τονίζουν πως είναι ακόμα μεγαλύτερη η ήττα για το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο ποσοστό του θα πρέπει να αθροιστεί και το 4.69% της Σίσσυς Βωβού που κινείται εξίσου στο προεδρικό περιβάλλον.
Ουσιαστικά λοιπόν, μπορεί το ιδεολογικό κομμάτι να καλύπτει εν μέρει τις διαφοροποιήσεις που μέχρι σήμερα εξέφραζαν οι συνιστώσες, ωστόσο ίσως το ρήγμα ανάμεσα στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να είναι βαθύτερο από ποτέ. Το πρώτο μήνυμα άλλωστε από τη μειοψηφία ήρθε αμέσως μετά τα αποτελέσματα του καθοδηγητικού οργάνου, μέσω ανακοίνωσης στην οποία τονίζεται χαρακτηριστικά πως η προσπάθεια για ριζοσπαστικοποίηση τους ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου