Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο


Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι. Τα πυρά σημειώθηκαν κοντά στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία της αιγυπτιακής προεδρίας και στρατοπεδεύει μέσα στο συνοικία του προεδρικού μεγάρου. Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

«Καζάνι που βράζει» η Αίγυπτος

Το Reuters μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος, τραυματισμένοι από σκάγια καραμπίνας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αλλά δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος άνοιξε πυρ.



Στο μεταξύ, ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου» – αναφερόμενος στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού.


ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

19:37
Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε ανέβηκε πριν από λίγο στο βήμα για να μιλήσει σε συγκεντρωμένους ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε ένα προάστιο του Καΐρου. Οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει χθες πως ο Μπαντίε είχε συλληφθεί.

18:59 Ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους της Αιγύπτου διέλυσε την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως ο Άντλι Μανσούρ, ο τέως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, διόρισε τον Μοχάμεντ Άχμεντ Φαρίντ επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

18:36 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του NBC, οι νεκροί στους δρόμους του Καΐρου έχουν φτάσει τους τέσσερις, ενώ όπως αναφέρει ο ίδιος, τα τραύματα φαίνεται πως προέρχονται από πυροβολισμούς.



17:46
Ο αιγυπτιακός στρατός δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων λίγη ώρα αφού πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και δημοσιογράφοι ανέφεραν πως τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια μιας πορείας κοντά στο χώρο όπου κρατείται ο Μόρσι.

Ο εκπρόσωπος είπε πως οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στο χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου. Δεν είναι σαφές εάν στο σημείο αυτό επιχειρούσαν άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.


ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου