Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

«Πέρασε» η τροπολογία για την κατάργηση δημοσίων οργανισμών

Κόντρα για την τροπολογία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση - Με 17 Προεδρικά Διατάγματα η αναμόρφωση του Δημόσιου Τομέα - Κυρ. Μητσοτάκης: Αν άκουγε κάποιος το ΣΥΡΙΖΑ θα νόμιζε ότι κάνουμε πραξικόπημα.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία -παρά τις έντονες αντιδράσεις- από το Α' θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει ότι η κατάργηση ή η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων μπορεί να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα και κατατέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.



Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία ψηφισαν 96 βουλευτές και για τα άρθρα 2 και 16 συνολικά 52 τάχθηκαν υπέρ, 42 κατά και 2 ψήφισαν «παρών», ενώ το άρθρο 53 έλαβε 56 υπέρ, 38 κατά και 2 «παρών».


Να σημειωθεί πως με αφορμή την επίμαχη τροπολογία, επικράτησε νωρίτερα ένταση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πετάει «από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδες ανθρώπους» και τη Σοφία Βούλτεψη να απαντά ότι «προβλέπονται από το Σύνταγμα και οι καταργήσεις δημοσίων θέσεων. Αν είχαν φερθεί υπεύθυνα οι δήμοι δεν θα φτάναμε ως εδώ».


Πιο αναλυτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι «πετάτε από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδες ανθρώπους. Εκπαιδευτικούς, δημοτικούς αστυνόμους, εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Φέρνετε τροπολογία που εισάγει κατάπτυστα Προεδρικά Διατάγματα ώστε ο κάθε υπουργός να αποφασίσει μόνος του ποιους θα απολύσει» και πρόσθεσε: «Την ώρα που οι εκθέσεις του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής έχουμε την έκδοση απέραντων μαύρων λιστών ντροπής και απολύσεων. Από χθες οι εφημερίδες ανακοινώνουν αυτές τις λίστες της ντροπής, του αίσχους, της απόλυσης. Θέλετε να επικρατήσει γενική αυθαιρεσία στο Δημόσιο – αυτό κάνετε. Ο έλεγχος των Προεδρικών Διαταγμάτων από το ΣτΕ δεν είναι πολιτικός έλεγχος, είναι έλεγχος συνταγματικότητας. Καταργείτε τον πολιτικό έλεγχο που τον καταργούν άλλα καθεστώτα που δεν είναι δημοκρατικά».


Ο κ. Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, από την άλλη, σημείωσε ότι «όσοι ψηφίσουν την τροπολογία αναλαμβάνουν άμεση πολιτική ευθύνη για τις απολύσεις. Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις. Δεν θα βγάλετε 4μηνο στην κυβέρνηση καθώς είστε πολύ κουρασμένοι και θα εγκαταλείψετε».  Πέραν αυτού πρότεινε –ως προσωπική όπως είπε άποψη– τα αυθαίρετα ακίνητα που εξαιρούνται της κατεδάφισης να μην επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, αλλά να πηγαίνουν στην τράπεζα γης και μέσω αυτής να παραχωρούνται σε ανέργους κ.ά.


Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής είπε ότι «το ΔΝΤ έρχεται να καρφώσει τον Στουρνάρα που λέει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία των Ελλήνων. Για την τροπολογία που οδηγεί σε νέες απολύσεις, εμείς ταχθήκαμε φανατικά κατά της μονιμότητας, να πάνε στο σπίτι τους οι επίορκοι και οι κοπανατζήδες. Αλλά εσείς που διορίσατε τόσο κόσμο, σήμερα δεν κάνετε απολύσεις που θα βοηθήσουν αλλά ένα πρόγραμμα οριζοντίων απολύσεων που θα μας οδηγήσει στην καταστροφή. Να βάλετε τον κόσμο να δουλέψει. Αυτό χρειάζεται, όχι απολύσεις. Μοναδική λύση η αντίσταση στους δανειστές μας»

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε ότι «εκτός από τους κουρασμένους που είπε ο κ. Στουρνάρας, υπάρχουν και ακούραστοι, ας αντιληφθούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που θέλουν να υπηρετήσουν την ελληνική κοινωνία και να προασπίσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν μηδενίζει η ΔΗΜΑΡ όμως δεν ωραιοποιεί τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες» και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Να υπενθυμίσω ότι είχαμε πει ότι ως ΔΗΜΑΡ στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης και τον θεσμό της κινητικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τις οριζόντιες απολύσεις».


Από την άλλη πλευρά η κυρία Σοφία Βούλτεψη απάντησε ότι «προβλέπονται από το Σύνταγμα και οι καταργήσεις δημοσίων θέσεων. Αν είχαν φερθεί υπεύθυνα οι δήμοι δεν θα φτάναμε ως εδώ».


Κυρ. Μητσοτάκης: Αν άκουγε κάποιος το ΣΥΡΙΖΑ θα νόμιζε ότι κάνουμε πραξικόπημα


Την τροπολογία αλλά και την προεργασία αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου υπερασπίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «για να φέρω εδώ τις μελέτες αξιολόγησης των δομών πάνω στις οποίες θα βασιστούν τα 17 Προεδρικά Διατάγματα θα χρειαζόμουν καροτσάκι του σούπερ-μαρκετ». Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει ένταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία επισημαίνοντας ότι παραβιάζει βασικές διατάξεις του Συντάγματος.


Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του πραξικοπήματος» και εξήγησε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση του Δημόσιου Τομέα γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα, από το 1975 προβλέπεται». Πρόσθεσε ότι τα Προεδρικά Διατάγματα θα στηριχθούν στις αξιολογήσεις δομών και σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε ολοκληρωμένη προσπάθεια για αναδιάρθρωση Δημόσιου Τομέα... Στο τέλος θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα που θα καθορίζουν την ανακατάταξη του Δημοσίου».


Ανέφερε μάλιστα ότι κατά την αξιολόγηση των δομών προέκυψε ότι «στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν 13 τμήματα χωρίς υπάλληλο, 11 τμήματα με έναν υπάλληλο και 14 τμήματα με 2 υπαλλήλους. Το 40% των τμημάτων λειτουργούν με 0 – 2 υπαλλήλους.


«Αν κάνατε λίγο την δουλεία σας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ  θα διαπιστώνατε ότι έχει γίνει σημαντική προεργασία. Δεν έχετε κάνει την δουλειά σας… Όταν θα έχουν καταρτιστεί και τα 17 Π.Δ δεν θα έχετε δικαίωμα να μιλάτε για προχειρότητα και γονατογραφίες», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου