Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Το μυστηριώδες «εξάγωνο» του πλανήτη Κρόνου (Εικόνες Βίντεο)




Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA για μια ακόμη φορά κατάφερε να πάρει μια σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν το μυστηριώδες εξάγωνο από τον βόρειο πόλο του Κρόνου, το οποίο έχει μέγεθος, ίσο με τέσσερις φορές τον πλανήτη μας.

Ο Kevin Baines, ένας εμπειρογνώμονας για την ατμόσφαιρα και τον τεχνικό ανιχνευτή στο εργαστήριο της NASA στην Pasadena της Καλιφόρνια, δήλωσε:

Το εύρημα έχει έναν πολύ παράξενο χαρακτήρα, θα δείτε ένα ακριβές γεωμετρικό σχήμα με έξι πλευρές που είναι εξίσου ευθείες. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε άλλο πλανήτη. Ο Κρόνος, ειδικότερα, είναι το ιδανικό μέρος για την εξεύρεση παρόμοιων φαινομένων.



Το εξάγωνο από τις φωτογραφίες που έχουν έρθει από το διαστημικό σκάφος, έχει ένα κόκκινο χρώμα ενώ πνέουν άνεμοι με ένα κυκλικό τρόπο γύρω από τον βόρειο πόλο. Έχει περίπου 25.000 χλμ. πλάτος που αντιστοιχεί τέσσερις φορές το μέγεθος του πλανήτη μας.

Ο Bob Brown του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξηγεί ότι υπάρχουν διαφορές με τους αντίθετους πόλους του Κρόνου. Στο νότιο πόλο έχουμε έναν τυφώνα με ένα γιγάντιο μάτι, και στο βόρειο πόλο έχουμε αυτό το γεωμετρικό χαρακτηριστικό που δεν μπορεί ακόμη να προσδιορίσει.

Από το 1980, έχουν φωτογραφήσει το περίεργο εξάγωνο!

Για τους γνωρίζοντες, το επιχείρημα των "νεφών" ήταν τουλάχιστον αστείο, αφού ήταν κοινό μυστικό πως το 1980 τα διαστημικά σκάφη της NASA, Voyager 1 και 2, είχαν αποτυπώσει ξανά τμήματά του ίδιου εξαγώνου. Τότε η επίσημη θέση έκανε λόγο για κακή οπτική γωνία, που δεν είχε επιτρέψει στα σκάφη να καταγράψουν τη μυστηριώδη δομή στο σύνολό της.


Σχεδόν 30 χρόνια μετά ο οπτικός και υπέρυθρος φασματογράφος χαρτογράφησης του Cassini απαθανάτισε για πρώτη φορά ολόκληρο το εξάγωνο, όταν το διαστημικό σκάφος βρισκόταν πάνω από τον πόλο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006. Ακολούθησε νέα φωτογράφηση το 2007, και 2013

Δείτε ένα βίντεο για το μυστηριώδες εξάγωνο από τον βόρειο πόλο του Κρόνου
ΠΗΓΗ awakengr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου