Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Το Βερολίνο της Άγκελα έχει φαληρίσει - ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Ευρωπαϊκό... Νότο θυμίζει η οικονομική κατάσταση του Βερολίνου, με την εικόνα στα ταμεία της χώρας να περιγράφεται κάτι παραπάνω από δραματική!...
Το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν μια από τις υπερχρεωμένες πόλεις της Γερμανίας και έφτασε πολλές φορές στο χείλος της χρεοκοπίας, γράφει στο ρεπορτάζ του το «Έθνος».

Το συνολικό χρέος του Βερολίνου ανέρχεται στα 61 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για τους τόκους θα πληρώσει φέτος 2,3 δισ. Αλλα 4,9 δισ. είναι για κοινωνικές παροχές, 1,6 δισ. για συντάξεις, οπότε το 40% του προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 22 δισ. είναι ήδη δεσμευμένο.

Ο προϋπολογισμός για το 2014/15 αυξάνει τη φορολογία και παγώνει τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το τρέχον έτος θα υπάρξει νέος δανεισμός ύψους "μόνο" 1,6 δισ. ευρώ και το 2016 η πόλη δεν θα έχει καμιά ανάγκη να δανείζεται χρήματα. Αυτή, βέβαια, είναι η υπεραισιόδοξη οπτική του δημάρχου, ο οποίος βάσει του Γενικού Λογιστηρίου αντί να σφίξει το ζωνάρι, έχει κάνει αλόγιστες σπατάλες με κόστος εκατομμυρίων.

Ο δήμαρχος Βόβεραϊτ, που έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση του πολιτιστικού προφίλ του Βερολίνου, παρά τις επιταγές της Ανγκελα Μέρκελ και τις γκρίνιες των κρατιδίων που τον χρηματοδοτούν, εμφανίζεται ωστόσο ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Η χαλαρότητα του Βόβεραϊτ, παρά τα ασφυκτικά όρια λόγω χρεών, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να λαμβάνει περισσότερα από 3 δισ. με τη μορφή επιδόματος αλληλεγγύης.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή του Βαυαρού υπουργού Οικονομικών, Μάκρους Σέντερ, γνωστού για τις ανθελληνικές του παρόλες, ο οποίος συνέκρινε τη γερμανική πρωτεύουσα με την Ελλάδα. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα να φανεί πολύ πιο καθαρά το μέγεθος της "μαύρης τρύπας" του Βερολίνου.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου