Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

«Θύελλα» ακόμα και στην Αριστερά για τη Ρεπούση-Η Ρεπούση επιμένει να καταργηθούν τα Αρχαία Ελληνικά από τα σχολεία

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι, έτσι όπως γίνεται σήμερα η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, «θα βγαίνουν μαθητές που θα ακούνε Θουκυδίδη και θα σκέφτονται πώς κλίνεται ένα ρήμα» - Σε λίγο θα μας πείτε να γκρεμίσουμε και την Ακρόπολη, της είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος - Με απόσπασμα του Ελύτη η «απάντηση» του Αλέκου Αλαβάνου
Ανένδοτη στις θέσεις της για τα Αρχαία Ελληνικά και τα Θρησκευτικά εμφανίζεται η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία επανήλθε σήμερα, Τετάρτη, στο ζήτημα, με δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5.


Χαρακτηριστικά, η κυρία Ρεπούση υποστήριξε ότι η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία θα πρέπει να διδάσκεται από τη μετάφραση, ενώ, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά της, είπε ότι τα παιδιά θα μισήσουν τους αρχαίους συγγραφείς με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.

«Είναι σημαντικό να διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Δεν μπορείς, όμως, να αναγκάσεις τα παιδιά να γνωρίσουν τις αξίες και τις αρχές αυτές, μαθαίνοντας Αρχαία» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με αυτόν τον τρόπο, «θα βγαίνουν μαθητές που θα ακούνε Θουκυδίδη και θα σκέφτονται πώς κλίνεται ένα ρήμα».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι δεν αμφισβητεί ούτε υποτιμά τη σημασία των Αρχαίων και επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα Λατινικά είναι νεκρή γλώσσα.null

Η γλώσσα που μιλάμε είναι η Νέα Ελληνική και δεν πρέπει να διδάσκονται τα Αρχαία σε βάρος των Νέων, σημείωσε.

Επανερχόμενη, δε, στο ζήτημα της κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς θέλησε να εξηγήσει ότι δεν πρότεινε την κατάργηση της διδασκαλίας τους, αλλά την ένταξή τους σε πιο θρησκειολογική βάση, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία όλων των θρησκειών.

Απαντώντας, τέλος, στις επικρίσεις που δέχεται για τις δηλώσεις της, ανέφερε ότι θέλει να ακούσει συγκεκριμένα επιχειρήματα και «όχι κορώνες και δεκάρικους λόγους». Κάποιοι αμφισβητούν ακόμη και το δικαίωμά μου να λέω τη γνώμη μου, είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον Σκάι, η κυρία Ρεπούση είπε ότι «και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, που ήταν πάρα πολύ σημαντικές γλώσσες για την εποχή τους, σήμερα δεν μιλιούνται. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όλες οι γλώσσες, οι οποίες σήμερα δεν μιλιούνται, δεν διδάσκονται για να μιληθούν, αν θέλετε, θεωρούνται νεκρές γλώσσες. Αυτό δεν αφαιρεί ούτε τον πλούτο τους ούτε τη σημασία που έχουν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικές γλώσσες. Και γι’ αυτό σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, και εμείς προσπαθούμε γι’ αυτό ως ελληνική Πολιτεία, διδάσκονται ως επιλογή των φοιτητών, για να μπορούν να δουν τον πλούτο αυτής της γλώσσας». Διαβάστε περισσότερα εδώ
Οι αντιδράσεις

Στην κυρία Ρεπούση απάντησε, χρησιμοποιώντας απόσπασμα από ομιλία του Ελύτη, ο Αλέκος Αλαβάνος (δείτε περισσότερα εδώ), ενώ αντιδράσεις υπήρξαν ακόμα και από το ίδιο της το κόμμα.

Χαρακτηριστικά, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις, ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «Ωστόσο, στην ελευθερία του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Προσωπικά, δεν θα έκανα κάτι ψηφοθηρικό, για τους δικούς μου λόγους».

«Είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τονισε, από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυρία Ρεπούση, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρώτη Γραμμή» στον Σκάι.

«Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς» είπε ο κ. Άνθιμος και πρόσθεσε οτι η κυρία Ρεπούση μιλάει χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις.

«Έτσι όπως το πάτε, θα μας πείτε να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη, για να βλέπετε καλύτερα το Φάληρο» είπε, μεταξύ άλλων, στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΠΗΓΗ protothema 

Η Ρεπούση επιμένει να καταργηθούν τα Αρχαία Ελληνικά από τα σχολεία


Όπως και τα Λατινικά είναι νεκρές γλώσσες διότι δεν μιλιούνται, προκαλεί η βουλευτής - «Ευχαρίστως θα την εξομολογούσα», λέει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος - Γκρίνια και μέσα στη ΔΗΜΑΡ που την κατηγορούν ευθέως για ψηφοθηρία
Στο ζήτημα των αρχαίων ελληνικών και το εάν αυτά πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία επανέρχεται με σημερινές της δηλώσεις η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Έπειται από το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της περί «νεκρής γλώσσας των αρχαίων ελληνικών» η κυρία Ρεπούση, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε γιατί έκανε την παραπάνω αναφορά.

«Και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά που ήταν πάρα πολύ σημαντικές γλώσσες για την εποχή τους, σήμερα δεν μιλιούνται. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όλες οι γλώσσες, οι οποίες σήμερα δεν μιλιούνται, δεν διδάσκονται για να μιληθούν, αν θέλετε, θεωρούνται νεκρές γλώσσες.

Αυτό δεν αφαιρεί ούτε τον πλούτο τους ούτε τη σημασία που έχουν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και του πολιτισμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικές γλώσσες. Και γι’ αυτό σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, και εμείς προσπαθούμε γι’ αυτό ως ελληνική Πολιτεία, διδάσκονται ως επιλογή των φοιτητών για να μπορούν να δουν τον πλούτο αυτής της γλώσσας.

Είπα να διδάσκεται η αρχαία ελληνική γραμματεία από μετάφραση και όχι από αρχαίο κείμενο για να έρχονται σε επαφή με αυτά τα αριστουργήματα όλα τα παιδιά του σχολείου.

Είπα ακόμη να διδάσκονται υποχρεωτικά μόνο για τις κλασικές σπουδές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ιερός πόλεμος» Άνθιμου – Ρεπούση


«Είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τονισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μιλώντας με τη σειρά του.

«Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς», είπε ο κ. Άνθιμος και πρόσθεσε οτι η κ. Ρεπούση μιλάει χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις.

«Έτσι όπως το πάτε θα μας πείτε να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη για να βλέπετε καλύτερα το Φάληρο» είπε, μεταξύ άλλων, στην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος δήλωσε πάντως ότι θα εξομολογούσε ευχαρίστως την κ. Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία αλλά δυστυχώς – όπως εκτίμησε- δεν θα πάει.

«Έχετε ιδεολογική σκοπιμότητα, να τη χαρείτε αλλά δεν μπορούμε να την δεχτούμε» της είπε σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο κ. Άνθιμος που επέμεινε πως πίσω από τα θρησκευτικά και τα αρχαία ελληνικά υπάρχει κι άλλη ατζέντα..

Από την πλευρά της η κ. Ρεπούση άφησε υπαινιγμούς οτι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται η βιολογία γιατί δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του Σύμπαντος.

Είπε ακόμα ότι τα θρησκευτικά δεν πρέπει να διδάσκονται με τη μορφή της κατήχησης και του προσηλυτισμού, αλλά με ιστορικό τρόπο, γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

Τέλος, η κ. Ρεπούση τόνισε ότι το σχολείο οφείλει να είναι κοσμικό και την ευθύνη για το σχολείο την έχει η Πολιτεία.

Γκρίνια και εντός ΔΗΜΑΡ για τις δηλώσεις της Μαρίας Ρεπούση


Την ίδια ώρα, προβληματισμό και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Μαρίας Ρεπούση για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και των Αρχαίων Ελληνικών.

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις» λέει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Ωστόσο, στην ελευθερία του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Προσωπικά δεν θα έκανα κάτι ψηφοθηρικό για τους δικούς μου λόγους» τονίζει η βουλευτής.

Η κυρία Μάρκου υποστηρίζει ότι «τα Θρησκευτικά είναι ένα βιωματικό μάθημα», αλλά «δεν πρέπει να γίνεται κατήχηση».

«Δεν πιστεύω, όμως ότι οι θεολόγοι μας προσπαθούν να κάνουν κατήχηση στα παιδιά» πρόσθεσε.

null ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου