Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Σύγχυση για τα αίτια θανάτου του Αραφάτ

Σύγχυση έχει προκληθεί με το θέμα της έρευνας για την πιθανότητα ο θάνατος του εκλιπόντα ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ να οφείλεται σε δηλητηρίαση, καθώς ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει δείγματα από το λείψανό του δήλωσε ότι δεν βρέθηκαν ίχνη ραδιενεργού πολωνίου — κάτι που διαψεύστηκε λίγο αργότερα από την ίδια υπηρεσία.

«Δεν μπορεί να πέθανε από δηλητηρίαση με πολώνιο — οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες δεν εντόπισαν ίχνη αυτής της ουσίας», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Βλαντίμιρ Ουίμπα, επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Βιοϊατρικής Υπηρεσίας.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η ρωσική υπηρεσία διέψευσε ότι έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις για το θέμα.

«Δεν έχουμε δημοσιεύσει κανένα επίσημο αποτέλεσμα», σημείωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
«Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τις πληροφορίες του Τύπου για την παρουσία πολωνίου στο λείψανο του Αραφάτ», πρόσθεσε. «Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση», υπογράμμισε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Όμως το πρακτορείο Ιντερφάξ επιμένει ότι οι πληροφορίες που μετέδωσε είναι σωστές. «Ο δημοσιογράφος και εγώ ήμασταν απέναντι από τον Ουίμπα και αυτές ήταν οι δηλώσεις που έκανε», δήλωσε ένας βοηθός αρχισυντάκτη του πολιτικού τμήματος του πρακτορείου.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε από την πλευρά της ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι αυτή που θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Η θέση μας παραμένει ίδια: οι παλαιστινιακές αρχές μπορούν να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες» για τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε πηγή από το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε γαλλικό νοσοκομείο στις 11 Νοεμβρίου του 2004. Τα ιατρικά αρχεία αναφέρουν ότι πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, η οποία προήλθε από εντερική φλεγμονή.

Η βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Lancet έγραψε ότι Ελβετοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Αραφάτ μπορεί να δηλητηριάστηκε με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο 210.

Τον Νοέμβριο του 2012, δείγματα από το λείψανο του Αραφάτ παραδόθηκαν σε Γάλλους, Ελβετούς και Ρώσους εμπειρογνώμονες για να αποφανθούν αν ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ ΚΑΙ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου