Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Χαρίζουν φόρους στα κανάλια

Ενώ μεθοδεύεται το «κούρεμα» των τεραστίων χρεών των media προς τις τράπεζες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρίσει για τέταρτη χρονιά τον ειδικό φόρο 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ήταν ένας παράλογος φόρος του Παπακωνσταντίνου που ενώ προβλεπόταν από διάταξη του Ν. 3845/2010, ουδέποτε οι καναλάρχες τον πλήρωσαν και ουδέποτε τον διεκδίκησε το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργείας Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και τώρα Στουρνάρα…
Το κόστος αυτού του ετήσιου δώρου που κάνουν οι κυβερνήσεις στους καναλάρχες με λεφτά των φορολογουμένων δεν έχει υπολογισθεί. Όμως ξέρουμε ότι ο τζίρος για τον περασμένο μήνα ήταν 58.763.703 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας, «η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκομένων φορέων, και δη των επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων».

Αρχικά η έναρξη ισχύος της διάταξης μετατέθηκε για την 1.1.2012 με τον Ν.3899/2010. Στη συνέχεια μετατέθηκε για την 1.1.2013 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2011. Στη συνέχεια μετατέθηκε την 1.1.2014 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012.
«Οι λόγοι που επέβαλαν τη μετάθεση της έναρξης ισχύος τής εν λόγω διάταξης μέχρι σήμερα δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα επεκτείνονται διαρκώς με αποτέλεσμα τυχόν εφαρμογή της από 1.1.2014 να δύναται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιρειών, με κίνδυνο σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας τους, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, καθώς και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. …Mε βάση τα ανωτέρω δεδομένα, κρίνεται σκόπιμη η εκ νέου μετάθεση της έναρξης ισχύος της διάταξης για έναν επιπλέον χρόνο».
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι η απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή τους πολίτες…

ΠΗΓΗ rizopoulospost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου