Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Και πετρέλαιο αναζητά η Noble στο οικόπεδο 12


Λευκωσία: Σύσκεψη το Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Noble Energy πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των δραστηριοτήτων στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, με το ενδεχόμενο νέων ερευνών για εξόρυξη πετρελαίου να επανέρχεται στο τραπέζι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα, αντιπροσωπεία της Noble Energy, στην παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχεδιασμοί της εταιρείας για περαιτέρω ερευνητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο 12. Συζητήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και ιδιαίτερα ο χρόνος που χρειάζεται η εταιρεία για να αναλύσει τα δεδομένα που έχει συλλέξει από την τελευταία επιβεβαιωτική γεώτρηση καθώς επίσης και από τα τρισδιάστατα σεισμικά.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα είναι έτοιμη η Noble να μπορέσει να καταδείξει πού θα γίνει η επόμενη ερευνητική γεώτρηση και να καταδείξει αν χρειάζεται και ακόμη μία επιβεβαιωτική για το κοίτασμα Αφροδίτη».

Ερωτηθείς αν η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει και έρευνες για πετρέλαιο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «κοιτάζουμε διάφορες προοπτικές. Ναι, όντως είναι και για φυσικό αέριο και ενδεχομένως και για πετρέλαιο». Κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι «μιλάμε για άλλο κοίτασμα πέραν του Αφροδίτη».

Σε ερώτηση αν ικανοποιούν την Κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, ο κ. υπουργός είπε ότι ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα κατά πόσο μπορεί να γίνει η νέα ερευνητική γεώτρηση ενωρίτερα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη πλατφόρμα για να γίνει αυτό. Όπως είπε ο κ. Υπουργός θα τελειώσει η ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο και ο στόχος είναι να γίνει η γεώτρηση τον Οκτώβριο του 2014.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Noble Energy κ. Keith Elliot δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις αναφορικά με τις δραστηριότητες στο τεμάχιο 12.

«Συνεχίζουμε να εξερευνούμε για να βρούμε περισσότερες ευκαιρίες, συνεχίζουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα», είπε και πρόσθεσε ότι «η προτεραιότητα μας τώρα είναι να αξιολογήσουμε πλήρως το τεμάχιο (12)».

Ερωτηθείς αν γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πετρελαίου, ο κ. Elliot είπε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία να αξιολογήσουμε ποιου τύπου προοπτικές υπάρχουν στο τεμάχιο και ψάχνουμε και για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο, αλλά κυρίως για φυσικό αέριο».

Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον της εταιρείας να συμμετέχει στη δημιουργία τερματικού, ο κ. Elliot είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες και εργάζονται στενά με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας συμφωνίας-πλαισίου και για την παροχή στήριξης προς την Κυβέρνηση αναφορικά με τους σχεδιασμούς της.

Κληθείς να πει αν η ποσότητα των κοιτασμάτων στο τεμάχιο 12 δικαιολογούν τη δημιουργία τερματικού, είπε ότι «πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα, αλλά εργαζόμαστε με τις ομάδες για να αναπτύξουμε επιπρόσθετες πηγές από το τεμάχιο 12 και εργαζόμαστε επίσης με άλλες κοινοπραξίες στην περιοχή». Ερωτηθείς αν περιλαμβάνεται και το Ισραήλ σε αυτές απάντησε καταφατικά.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε «όχι αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε και πρέπει να δούμε τις διάφορες παραμέτρους που θα καθορίσουν τον τρίτο γύρο, όπως είναι το πότε θα έχουμε νέες ανακαλύψεις, πότε θα μπορέσουμε να συλλέξουμε τα σεισμογραφικά δεδομένα που χρειάζονται για να είναι πιο πυκνά και να προσελκύσουμε περισσότερο ενδιαφέρον». Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες σεισμογραφικές έρευνες.

Κληθείς να πει αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις σεισμογραφικές έρευνες, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός των επόμενων ημερών, δηλαδή το πότε θα γίνουν οι σεισμογραφικές έρευνες, σύμφωνα και με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί».


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου