Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Αντισυνταγματικές από 1/8/2012 οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων(Βίντεο)


Αντισυνταγματικές από 1/8/2012 οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων
Στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το νέο οικονομικό κενό που θα δημιουργηθεί με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους ενστόλους.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην επίμαχη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων και όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από 1η Αυγούστου 2012.

Μάλιστα, θα είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.
Η επίμαχη υπουργική απόφαση η οποία έχει αριθμό οικ.2834080022/14.11.2012, εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (ή διαφορετικά Μνημονίου ΙΙΙ).
enstoloi2
Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ., η επίμαχη υπουργική απόφαση, προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» αποδοχές.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα.
Κατά συνέπεια η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματική.
Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια ακύρωσε την επίμαχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ως αντισυνταγματική.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
ste
Συγκεκριμένα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων είχαν καταθέσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» αποδοχών τους.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου