Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ελ.Βενιζέλος: Θρίλερ με αεροσκάφος που μεταφέρει Σύρους διπλωμάτες

Λίγο μετά τις 17:00 απογειώθηκε από την Αθήνα το αεροσκάφος που μεταφέρει τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Συρίας στη Γενεύη - Ποιες εταιρείες αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν το Τουπόλεφ - Το διπλωματικό παρασκήνιο και οι συνεννοήσεις στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Δαμασκός.
Πρωτοφανές διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου καθηλώθηκε για περίπου πέντε ώρες αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ 134 που μετέφερε Σύρους διπλωμάτες στη Γενεύη όπου αύριο συγκαλείται διεθνής διάσκεψη για τον εμφύλιο στη Συρία.

Ο ανεφοδιασμός και η απογείωση του αεροσκάφους από την Αθήνα ήταν αβέβαια για περίπου τρεις ώρες αφού κατά πληροφορίες οι ελληνικές αρχές είχαν μπλοκάρει την παροχή αεροπορικού καυσίμου στο Τουπόλεφ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι η εμπλοκή δημιουργήθηκε έπειτα από την άρνηση δύο εταιρειών -αμερικανικών συμφερόντων- να ανεφοδιάσουν το συριακό αεροσκάφος.

Στην υπόθεση δόθηκε αίσιο τέλος περίπου στις 15:30, όταν έπειτα από άτυπες διαπραγματεύσεις στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες (όπου βρίσκεται ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος)-Δαμασκός βρέθηκε η φόρμουλα για να ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός του συριακού αεροσκάφους. Τελικώς η διπλωματική αντιπροσωπεία του Μπασάρ αλ Άσαντ απογειώθηκε για τη Γενεύη λίγα λεπτά μετά τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης.


Το χρονικό της μίνι κρίσης

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 12:22 στο Ελευθέριος Βενιζέλος ζητώντας ανεφοδιασμό. Οι πιλότοι δεν είχαν καταθέσει σχέδιο πτήσης προηγουμένως ούτε και είχαν ενημερωθεί οι αρχές του αεροδρομίου για την επικείμενη προσγείωση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα την καθήλωση του Τουπόλεφ που μεταφέρει την συριακή διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελβετία όπου θα διεξαχθούν αύριο ειρηνευτικες συνομιλίες, αφού οι ελληνικές υπηρεσίες εφάρμοσαν όσα προβλέπονται από το διεθνές εμπάργκο εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Στο αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ 134 επιβαίνουν 26 άτομα, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Άσαντ Φαϊσάλ Μοκντάντ και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Αχμάντ Αρνούς.

Οι 26 επιβάτες του αεροσκάφους παρέμειναν μέσα στο Τουπόλεφ μέχρι τις 15:30, όσο οι αρχές του Ελ.Βενιζέλος ανέμεναν οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το αν θα προχωρήσουν σε ανεφοδιασμό του αεροσκάφους.



Έπειτα από τρίωρες άτυπες διαβουλεύσεις, το θέμα «διευθετήθηκε» -κατά την έκφραση Έλληνα διπλωμάτη- και οι αρχές του αεροδρομίου Ελευθέριου Βενιζέλος έλαβαν οδηγίες να προχωρήσουν σε ανεφοδιασμό του Τουπόλεφ και στη συνέχεια να επιτρέψουν την απογείωση του αεροσκάφους για την Ελβετία.

Οι Σύροι διπλωμάτες έχουν προορισμό το αεροδρόμιο της Γενεύης στην Ελβετία όπου αύριο διεξάγεται η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη με σκοπό την ειρήνευση και τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία.

Πώς προκλήθηκε η εμπλοκή

Όπως πληροφορείται το www.protothema.gr, η εμπλοκή στον ανεφοδιασμό του συριακού Τουπόλεφ που ματαφέρει τους συνεργάτες του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Γενεύη προκλήθηκε έπειτα από την άρνηση δύο εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να ανεφοδιάσουν το αεροσκάφος. Συμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι αμερικανικών συμφερόντων. Το πρόβλημα λύθηκε αφού ο ανεφοδιασμός του συριακού Τουπόλεφ ανατέθηκε στην κρατικών συμφερόντων εταιρεία EKO.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου