Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Λευκωσία:Συγκλονίζει η νέα αυτοκτονία στις Φυλακές - Τι λένε οι αρμόδιοι-28χρονος Βούλγαρος ο αυτόχειρας

Λευκωσία: Νέα αυτοκτονία σημειώθηκε τα ξημερώματα στις Κεντρικές Φυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κατάδικο από τη Βουλγαρία, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 12 ετών για βιασμό. Ο αυτόχειρας εντοπίστηκε νεκρός στο κελί του, στην πτέρυγα 2Β, στις 2:30 τα ξημερώματα.

Ο 28χρονος εντοπίστηκε κρεμασμένος στο κελί του με σεντόνι.

Η νεκροψία στη σορό του 28χρόνου - η οποία μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας- αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με ιατροδικαστές, όπως αναφέρεται, φαίνεται να αποκλείεται οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

Είναι η πέμπτη αυτοκτονία στο σωφρονιστικό ίδρυμα τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΟΚ, την ώρα που σαημειώθηκε η αυτοκτονία δεν βρίσκονταν στο σωφρονιστικό ίδρυμα μέλη της ΜΜΑΔ.

Αποκλειστικές πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότί για την αυτοκτονία του Βούλγαρου κατάδικου ενημερώθηκε και η βουλγαρική πρεσβεία, εκπρόσωποι της οποία μετέβηκαν σήμερα στις Κεντρικές και συναντήθηκαν με Βούλγαρους κρατούμενους, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

Στις Φυλακές πήγε ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Γιώργος Τρυφωνίδης, ο οποίος και ειδοποίησε τη ΜΜΑΔ, στις 5:30.

Σε πρωινές του δηλώσεις ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι στις 2 το πρωί δεσμοφύλακας επισκέφθηκε τον Βούλγαρο στο κελί του, χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε το ανησυχητικό.

Στις 2:25π.μ. διενήργησε νέο έλεγχο και εντόπισε νεκρό τον 28χρονο.

Είπε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος «δεν είχε σοβαρά προβλήματα», ενώ χθες «τον είχε εξετάσει και ψυχίατρος γιατί ήταν λίγο αναστατωμένος».

Πρόσθεσε ότι στη φυλακή επικρατεί ο κανόνας του μιμητισμού καθώς, όπως εξήγησε, όταν γίνει κάτι κακό από κάποιον κρατούμενο στη συνέχεια τον μιμούνται και αρκετοί άλλοι κρατούμενοι.

Σε σχέση με τη συνεργασία του με τη ΜΜΑΔ, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι αυτή είναι άψογη και ότι η παρουσία της ΜΜΑΔ στις φυλακές είναι πολύ βοηθητική.

Επιπλέον, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από άλλους κρατούμενους, λόγω του νέου αυτού περιστατικού.

Ο κ. Τρυφωνίδης απέφυγε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, ότι επιστρέφει στα αστυνομικά του καθήκοντα. Ανέφερε απλώς ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για μετάθεσή του. Σε μεσημεριανές του δηλώσεις ανέφερε ότι μόλις σήμερα κατάφερε να ολοκληρώσει και να αποστείλει προς τον υπουργό Δικαιοσύνης επιστολή του με την οποία ζητεί μετακίνησή του στην προηγούμενη θέση του.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι φεύγει από τις Κεντρικές Φυλακές με ήσυχη τη συνείδησή του.

Απαντώντας στις περιγραφές του κ. Τρυφωνίδη για τις συνθήκες αυτοκτονίας του 28χρονου Βούλγαρου, ο ψυχίατρος των Φυλακών, Λούης Καριόλου, ανέφερε ότι ο κ. Τρυφωνίδης δεν είναι θεραπευτής και δεν μπορεί να τον κρίνει.

Ο χειρισμός του θέματος, σημείωσε, είναι καταγεγραμμένος και μπορεί να τον κρίνουν το Υπουργείο Υγείας και η Ψυχιατρική Εταιρεία.

Ο κ. Καρηόλου επεσήμανε επίσης ότι οι δεσμοφύλακες και οι κρατούμενοι πανικόβλητοι περνούν ένα δράμα.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο κ. Καρηόλου ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός κρατουμένων ζητά εξέταση από τον ίδιο και κάλεσε τους αρμόδιους να σταθούν στο ύψος τους και να αντιμετωπίσουν ένα τσουνάμι καταστάσεων στις Φυλακές.

Στα όριά του το προσωπικό των Φυλακών

Το προσωπικό των Φυλακών έφθασε στα όριά του, τόνισε ο Πρόεδρος της συντεχνίας των δεσμοφυλάκων, Χαράλαμπος Φραγκουλίδης.

Οι δεσμοφύλακες είναι εύκολος στόχος, υπογράμμισε ο κ. Φραγκουλίδης και τους κάλεσε να κλείσουν τα αυτιά τους και να σταθούν στο ύψος τους.

Διερεύνηση για τη νέα αυτοκτονία ζητεί η Επίτροπος Διοικήσεως

Συγκλονισμό για τη νέα αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές εξέφρασε η Επίτροπος Διοικήσεως, Ελίζα Σαββίδου. Σε πρωινές της δηλώσεις, η κ. Σαββίδου ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο ο αυτόχειρας είχε ψυχιατρικό ιστορικό.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη για δημιουργία ψυχιατρικής πτέρυγας εκτός των φυλακών, όπου θα εκτείουν την ποινή τους κρατούμενοι με ψυχολογικά προβλήματα.

Αναφερόμενη στα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, η κ. Σαββίδου είπε ότι είναι ικανοποιητικά.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ότι της δίδεται η δυνατότητα να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Πολύ σημαντικό μέτρο χαρακτήρισε και τον διαχωρισμό των κρατουμένων.

Για τον έλεγχο των φυλακών από την ΜΜΑΔ, η κ. Σαββίδου εξέφρασε προβληματισμό και εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, που θα αρθεί σύντομα. πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στις Φυλακές είναι εκρηκτική και χρειάζονται πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπισθεί.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Η νέα αυτοκτονία σημειώθηκε την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Προεδρικό, για τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης στις Κεντρικές Φυλακές.

Στο πλαίσιο των μέτρων, η Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης, ανέλαβε τον έλεγχο του σωφρονιστικού ιδρύματος και συνεχίζεται ο διαχωρισμός των κρατουμένων με βάση το ύψος της ποινής και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους.

Άτομα που τελούν υπό κράτηση για οικονομικές οφειλές θα μετακινηθούν στην ανοικτή φυλακή.

Εξάλλου, οι επιθεωρητές θα μετακινηθούν στις πτέρυγες ευθύνης τους, θα δημιουργηθεί ψυχιατρική πτέρυγα για στήριξη και φροντίδα όσων ατόμων τη χρειάζονται ενώ ομάδα ψυχιάτρων θα αξιολογήσει αμέσως τη ψυχοσωματική κατάσταση φυλακισμένων που έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αυτοτραυματισμού.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου