Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

«Die Presse»: Η Τρόικα έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου - Έδειξε «ελάχιστη συμπάθεια για κοινωνικά μέτρα»

Βιέννη: Τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Τρόικα έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου» έχει σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης αυστριακής εφημερίδας «Die Presse» και, όπως σημειώνει, αναφέρεται «στον έλεγχο των ελεγκτών της διαβόητης Τρόικας των διεθνών πιστωτών -από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ- στην οποία πάλι ασκείται μαζική κριτική, αυτή τη φορά όχι από τις ενδιαφερόμενες χώρες της κρίσης, αλλά από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι ελεγκτές (σ.σ της Τρόικας) έβαλαν ένα «πιστόλι στον κρόταφο» της Πορτογαλίας και της Κύπρου για να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας που τους ζητούνταν, σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δηλώσεις στο «EUobserver» του μέλους της τετραμελούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (του Ευρωκοινοβουλίου) που εξετάζει το έργο της Τρόικας, Γιούργκεν Κλούτε, ο οποίος προσθέτει πως αντιθέτως «οι κύριοι της Τρόικας έδειξαν ελάχιστη συμπάθεια για κοινωνικά μέτρα».

Ο ίδιος είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον επικεφαλής της αποστολής, Ότμαρ Κάρας και άλλους δύο ευρωβουλευτές, την Κύπρο και την Πορτογαλία και στο τέλος της εβδομάδας η αποστολή θα βρεθεί στην Ιρλανδία, ενώ με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψή της στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κλούτε, ασκεί κριτική στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε Λισαβόνα και Λευκωσία δεν είχαν καθόλου περιθώρια κατά τις διαπραγματεύσεις για τα πακέτα βοήθειας και μπορεί μεν να ήταν απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από την Τρόικα, ωστόσο κατά την εκτίμηση της κατάστασης θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη, τόσο οι κοινωνικοί εταίροι, όσο και τα εθνικά Κοινοβούλια.

Αλλά, όπως γράφει η εφημερίδα, και ο κ. Κάρας μετά την επιστροφή του από τη Λευκωσία άσκησε κριτική στην έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της Τρόικας, επισημαίνοντας πως αυτό το όργανο αποτελεί μόνο μία «λύση ανάγκης» για να αποφευχθεί ζημία για την ΕΕ.

Για αυτόν τον λόγο, κατά την άποψή του, η Τρόικα θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο σε μία «υγιή δημοκρατική βάση» με εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου και προς τούτο είναι αναγκαία μία αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Σύμφωνα με τη «Die Presse» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραλάβει την έκθεση της αποστολής για τον έλεγχο του έργου της Τρόικας, έως τον Μάιο, και στη βάση της θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

Όπως γράφει η εφημερίδα, χθες, με την έναρξη της εβδομάδας συνεδριάσεων της Ολομέλειας, έφθασαν στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο πρώην Διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών σε αυτό το θέμα, ενώ ο κ. Κάρας θα παρουσιάσει το προσχέδιο της έκθεσής του την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.


ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου