Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Δείτε τις συμφωνίες που υπέγραψαν Κύπρος - Κατάρ-Στο πλαίσιο επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στη Ντόχα

Ντόχα: Τέσσερα Μνημόνια Συνεργασίας που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των υδάτων, της εκπαίδευσης και νομικά θέματα, υπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Κατάρ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην Ντόχα.

Ενέργεια: Οι κυριότεροι τομείς του Μνημονίου αφορούν ενεργειακές υποδομές και δίκτυα, τεχνολογίες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ασφάλεια και περιβαλλοντική προστασία από τις δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Η συνεργασία αυτή δύναται να περιλαμβάνει συναντήσεις, ανταλλαγή πρακτικών, πληροφοριών και προσωπικού, το σχεδιασμό και τη διαχείριση πολιτικών, κοινές πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς επίσης και άλλες δραστηριότητες που έχουν αμοιβαίο συμφέρον και όφελος μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των δύο χωρών.

Υδάτινοι πόροι: Υπογράφτηκε μνημόνιο για την προώθηση συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την αφαλάτωση και την επεξεργασία αστικών λυμάτων και τη χρήση ανακυκλώσιμου νερού. Η συνεργασία αυτή θα προωθηθεί με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα οριστεί ομάδα εργασίας και από τις δύο χώρες στην οποία θα συμμετέχουν, τεχνοκράτες των δύο χωρών, καθώς και εμπειρογνώμονες από ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο. Ειδικότερα, η συνεργασία θα υλοποιηθεί με την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, ειδικών και εκπαιδευομένων, την υλοποίηση κοινών ερευνητικών έργων και εφαρμογή των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν, την οργάνωση κοινών συνεδρίων, εργαστηρίων, προγραμμάτων εκπαίδευσης και σεμιναρίων σε θέματα αφαλατώσεων και επεξεργασίας και χρήσης επεξεργασμένου νερού και στην προώθηση άλλων μέτρων κοινού ενδιαφέροντος.

Εκπαίδευση: Το Μνημόνιο αφορά την προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και των επιστημών. Στο πλαίσιο του Μνημονίου, η συνεργασία θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, με την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, με στόχο την ενημέρωση για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην εκπαίδευση. Η συνεργασία θα εφαρμοστεί με την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών και αθλητικών αποστολών, τη διοργάνωση εκθέσεων σχετικών με εκπαιδευτικά και επιστημονικά και θέματα τεχνικής εκπαίδευσης και την ανταλλαγή πληροφοριών για πιστοποιητικά και διπλώματα που απονέμονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των δύο χωρών.

Νομικά θέματα: Η Συμφωνία που υπογράφηκε αφορά τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών για περίληψη νομικών θεμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ νομικών συμβούλων και προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας, την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και τεχνογνωσίας, καθώς επίσης και νομοθεσιών για αλληλοενημέρωση για τις νομοθεσίες των δύο χωρών και αρμοδιοτήτων των σχετικών Υπηρεσιών. Η συνεργασία θα εφαρμοστεί με τη διοργάνωση σχετικών εκπαιδευτικών και επιστημονικών συμποσίων, την ενθάρρυνση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη νομοθεσία των δύο χωρών και την εφαρμογή της και τον ορισμό κοινής επιτροπής για εντοπισμό προγραμμάτων και θεμάτων για συνεργασία επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Κάντε "κλικ" εδώ για φωτογραφίες από την επίσκεψη

Τα μνημόνια υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Υπουργοί που συνοδεύουν στο Κατάρ τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε εκ μέρους της Δημοκρατίας Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης και Συμφωνία για συνεργασία στις Νομικές Υποθέσεις, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία Κύπρου - Κατάρ στον τομέα της ενέργειας και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Αφαλάτωσης, της επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίησης τους.
Το πρωί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από την κυπριακή αντιπροσωπεία, μετέβη το πρωί στο Παλάτι, στη Ντόχα, όπου τον υποδέθηκε ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στην παρουσία αγήματος το οποίο απέδιδε τιμές.

Μετά την ανάκρουση των Εθνικών Υμνων Κύπρου - Κατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε στρατιωτικό άγημα.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Εμίρη και στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Οι επαφές του προέδρου Αναστασιάδη στην Ντόχα άρχισαν σήμερα το πρωί με συνάντηση με την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Γεωργίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, όπου και υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών.

Αργότερα, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα παραστούν σε δεξίωση που διοργανώνουν η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ντόχα, το ΚΕΒΕ και ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Κατάρ.

Την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με το αντίστοιχο Επιμελητήριο του Κατάρ, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού της χώρας Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Νάσερ αλ Θάνι.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχει μεγάλη αντιπροσωπεία Κυπρίων επιχειρηματιών που μεταβαίνουν στο Κατάρ.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων των δύο χωρών. Ακολούθως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας κτηματικών δραστηριοτήτων Qatari Diar.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από την Ντόχα για την Κύπρο το απόγευμα της 28ης Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου