Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Σχέδιο Ομπάμα» και Συνομοσπονδία βλέπει ο Economist για λύση του Κυπριακού

- «Οδικό χάρτη με ένωση των δύο κοινοτήτων σε μια συνομοσπονδία» χαρακτηρίζει το περιοδικό τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου
- Αναφορά και στην «υποβοηθητική» στήριξη των Αμερικανών στη διαδικασία
- «Με στήριξη ΑΚΕΛ, Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ μπορούν να κερδίσουν ένα δημοψήφισμα επί του Σχεδίου Ομπάμα»
- Πρώτη αντίδραση για το δημοσίευμα από τη Συμμαχία Πολιτών Ως ένωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε μία «συνομοσπονδία» με δύο συνιστώντα κράτη που θα διοικούν τις υποθέσεις τους περιγράφει το περιοδικό Economist τον «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έργολου.


Στην αναφορά του στις εξελίξεις στην Κύπρο με τίτλο «Μία αχτίδα ελπίδας», το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι νέες συνομιλίες επαναρχίζουν «μετά από χρόνια κωλυσιεργίας από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων ηγετών, που ήταν προθυμότεροι να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να τερματίσουν τη 40ετή διαίρεση του νησιού».

Διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή τη φορά μπορούν να επιλυθούν δύσκολα θέματα όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια. Ωστόσο, σχολιάζεται πως είναι υποβοηθητική η ανάμιξη των Αμερικανών. Μάλιστα, όπως γράφει ο Economist, ο «οδικός χάρτης» για τις νέες συνομιλίες είναι ήδη γνωστός στη Λευκωσία ως «Σχέδιο Ομπάμα».

Αναφέρεται επίσης ότι με το ΑΚΕΛ στο πλευρό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ μπορούν να κερδίσουν ένα δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ομπάμα.

Γίνεται δε αναφορά στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αντίδραση από Συμμαχία Πολιτών

Ανακοίνωση σχετικά με το εν λόγω άρθρο του Economist εξέδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε αυτήν αναφέρει:

«Λίγες μόνο μέρες μετά την Κοινή Διακήρυξη και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ξεκαθαρίζει το σκηνικό σιγά-σιγά.
Στις ερμηνείες για «νέο κράτος που θα ιδρυθεί από δύο συνιστώντα κράτη», που δίνει η Τουρκική πλευρά, προστίθενται και ερμηνείες από αμερικάνικα μέσα και πηγές.

Το Economist σε άρθρο του μιλά για ‘’Obama Plan’’ υπενθυμίζοντας και το «Annan Plan». Επικαλούμενο αμερικανικές πηγές μιλά για συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου που καθορίζει το πλαίσιο μιας λύσης ‘’Συνομοσπονδίας’’.

Το ‘’Obama Plan’’ διασυνδέει το Φυσικό Αέριο με την λύση του Κυπριακού. Αντιμετωπίζει το Φυσικό Αέριο ως καταλύτη για την οικοδόμηση ενός συνεταιρισμού που θα περιλαμβάνει και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το άρθρο, το τερματικό υγροποίησης δεν θα γίνει και το Φυσικό Αέριο της Κύπρου θα διοχετευθεί στην Ευρώπη με αγωγό μέσω της Τουρκίας.

Το Economist ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ενήμερη για το ‘’Obama Plan’’. Δεν θα ρωτήσουμε τον Πρόεδρο αν όλα αυτά αληθεύουν γιατί η καθυστέρηση στο σχεδιασμό του Τερματικού από πλευράς της Κυβέρνησης, οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ τα επαληθεύουν.

Προειδοποιήσαμε τον Πρόεδρο ότι οι ασάφειες στην Κοινή Διακήρυξη θα ερμηνευτούν σε βάρος του αδυνάτου και προς όφελος του ισχυρού. Αυτό ξεκίνησε να κάνει ήδη η υπερδύναμη των ΗΠΑ η οποία ασφαλώς ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή που συμπίπτουν με αυτά της Τουρκίας.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η στάση των ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι η στάση του Προέδρου που εκχώρησε την διαχείριση του Κυπριακού σε ΗΠΑ και Βρετανία. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο Πρόεδρος είναι ενήμερος, ενώ βλέπει τα σημάδια, συνεχίζει με αυταπάτες το δρόμο προς την νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης».

ΠΗΓΗ newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου