Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου ξύπνησαν στο Μανχάταν-Ισχυρή έκρηξη και κατάρρευση δίδυμων κτιρίων στο Χάρλεμ(Βίντεο)

Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου ξύπνησαν στο ΜανχάτανΔύο νεκροί, τουλάχιστον 18 τραυματίες και εγκλωβισμένοι - «Εδώ και εβδομάδες μύριζε γκάζι», «Είδα ανθρώπους να πετάγονται από το παράθυρο. Μου θύμισε τους δίδυμους πύργους», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε δύο κτίρια στη διασταύρωση της 116ης οδού και της Park Avenue, συγκλόνισε το Μανχάταν πριν λίγη ώρα. Αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πυκνές φλόγες και καπνό, ενώ τμήματα των κτιρίων έχουν καταρρεύσει.


Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους και γίνεται λόγος για δύο νεκρούς και τουλάχιστον 18 τραυματίες, εκ των οποίων οι 12 ελαφρά, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, που έσπευσε στο σημείο η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί η μαρτυρία της 29χρονης Μισέλ Τζάκσον, σύμφωνα με την οποία ένα 8χρονο αγόρι έφερε βαριά εγκαύματα και έτρεχε σαν... τρελό (με ξέφρενο ρυθμό) στους δρόμους, προσπαθώντας να σωθεί.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, υπάρχει και μία γυναίκα που έφερε επίσης εγκαύματα.





Μία γυναίκα που ζει σε απόσταση ενός τετραγώνου από τα κτίρια, δήλωσε πως την ξύπνησε ο ισχυρός θόρυβος και το ωστικό κύμα ταρακούνησε την πολυκατοικία, στην οποία διαμένει.
«Κοιμόμουν και ξαφνικά ο τοίχος άρχισε να τρέμει, ολόκληρο το δωμάτιο ταρακουνήθηκε και το παράθυρο μου άνοιξε αυτόματα. Τα φωτιστικά μου και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν πάνω στα έπιπλα έπεσαν. Νόμιζα ότι είχε εκραγεί βόμβα», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα.
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως στο ισόγειο του πενταόροφου κτιρίου που βρίσκεται στην 1644-1646 Park Avenue, λειτουργεί ρωμαιοκαθολική εκκλησία.





Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε έντονη οσμή γκαζιού.
«Εδώ και εβδομάδες μύριζε γκάζι», δήλωσε η 21χρονη Άσλει Ριβέρα, η οποία προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της όταν αναφερόταν στους γείτονές της, τους οποίους είδε «να πετάγονται έξω από τα παράθυρα».
Ένας κάτοικος της περιοχής μίλησε για σκηνές χάους, έπειτα από τους ισχυρούς θορύβους που ακουστήκαν και «αναστάτωσαν ολόκληρο το τετράγωνο».
Όπως είπε: «Ένα παράθυρο εξερράγη. Μου θύμισε τους δίδυμους πύργους. Οι άνθρωποι ήταν βουτηγμένοι στη σκόνη και προσπαθούσαν να καλύψουν το στόμα τους».


Εικόνες από τη σκηνή δείχνουν επίσης συντρίμμια που καλύπτουν μερικώς ένα σταθμευμένο όχημα, σύμφωνα με το Associated Press.

«Νόμιζα πως εξερράγη τρένο. Υπάρχουν πάρα πολλοί πυροσβέστες και πολύς καπνός. Αστυνομικοί και διασώστες βρίσκονται παντού», δήλωσε η Μαρίσα Ακουίνο, της οποίας το διαμέρισμα στην περιοχή.



Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, συντρίμμια από το κτίριο έπεσαν στις κοντινές γραμμές του τρένου, διακόπτοντας την κυκλοφορία των συρμών, ενώ συρμοί των γραμμών 4, 5 και 6 διατηρούν χαμηλή ταχύτητα καθώς υπάρχει ανησυχία για «δονήσεις» που μπορεί να προκληθούν από την έκρηξη.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου επρόκειτο να τοποθετηθούν σε ένα από τα δύο κτίρια που κατέρρευσαν, οι οποίοι θα συνδέονταν και με τους πέντε ορόφους.
Ωστόσο, υπάλληλος της εταιρίας παροχής αερίου δεν έδωσε στοιχεία για το κατά πόσο οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και πότε, καθώς και αν η πυροσβεστική υπηρεσία ήλεγξε στη συνέχεια το κτίριο.
Πάντως, όπως έγινε γνωστό προ ετών είχε γίνει αναφορά για ρωγμή στο παρακείμενο κτίριο, η οποία «αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της κατασκευής». Παρόλα αυτά, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 1.335 δολαρίων και έκτοτε δεν υπήρξε άλλη αναφορά.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι ένοικοι των κτιρίων τους τελευταίους μήνες έκαναν λόγο για διακοπή στη θέρμανση, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με κακή λειτουργία των αγωγών του φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρει το CNN η τοπική εταιρία φυσικού αερίου, Con Edison, δέχθηκε τηλεφώνημα στις 9:13 (τοπική ώρα) από κάτοικο της περιοχής που ανέφερε ότι υπήρχε έντονη οσμή γκαζιού και μέσα στα επόμενα λεπτά εστάλη προσωπικό για να πραγματοποιήσει έλεγχο. Λέγεται, μάλιστα, πως οι υπάλληλοι της εταιρίας έφτασαν στο σημείο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, στις 9:40 (τοπική ώρα).

Στο μεταξύ, στο σημείο βρίσκονται περίπου 200 πυροσβέστες, οι οποίοι σκάβουν με γυμνά χέρια κάτω από τα συντρίμμια για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, που βρέθηκε στο σημείο επιβεβαίωσε πως διαρροή αερίου προκάλεσε τη σφοδρή έκρηξη και έκανε λόγο για τραγωδία, ενώ προσπαθώντας να καθησυχάσει τους συγγενείς των αγνοουμένων, δήλωσε πως ενδέχεται να έχουν βρει καταφύγιο κάπου αλλού.
«Πρόκειται για τραγωδία γιατί δεν υπήρξαν αναφορές εγκαίρως ώστε να σωθούν οι άνθρωποι. Ξέρουμε με βεβαιότητα ότι έχουν χαθεί δύο άνθρωποι. Επίσης γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 18 έχουν τραυματιστεί», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να διαπιστωθεί ο αριθμός των εγκλωβισμένων εφόσον υπάρχουν, ενώ είπε πως στα κτίρια ζούσαν στο σύνολό τους 15 οικογένειες.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν η πυροσβεστική υπηρεσία άργησε να φτάσει στην περιοχή, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Σαλβατόρε Κασάνο, δήλωσε πως αν οι άνδρες της υπηρεσίας είχαν φτάσει στο σημείο νωρίτερα θα υπήρχαν περισσότεροι νεκροί.

Δείτε το βίντεο με τις προσπάθειες των πυροσβεστών:

























ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου