Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Το κοινοβούλιο ψήφισε απόσχιση από Ουκρανία - Δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου

Θα αποφασίσει για την αυτονομία της Κριμαίας ή την ένωσή της με την Ρωσία - Απόσχιση από την Ουκρανία ψήφισε το κοινοβούλιο.O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Rustam Temirgaliev ανακοίνωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα, που θα αποφασίσει για την αυτονομία της Κριμαίας ή την ένωσή της με την Ρωσία, θα διεξαχθεί τελικά τις 16 Μαρτίου και όχι στις 30 του ιδίου μήνα, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Οι αρχές της Κριμαίας έχουν καταγγείλει την νέα κυβέρνηση του Κιέβου ότι βρίσκεται στην εξουσία μετά από πραξικόπημα και δηλώνουν ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου καθώς και ο στρατός στην χερσόνησο θα πρέπει να παίρνουν εντολές μόνο από αυτές.
Οι κάτοικοι στην Κριμαία άρχισαν τις διαμαρτυρίες όταν η νέα κυβέρνηση του Κιέβου κατάργησε  με νόμο τις υπόλοιπες γλώσσες στη χώρα για επίσημα έγγραφα και θεωρεί ως επίσημη γλώσσα της χώρας μόνο την ουκρανική.

Σημειώνεται ότι το ήμισυ του πληθυσμού στην χερσόνησο της Κριμαίας είναι Ρωσόφωνοι και περιμένουν το δημοψήφισμα με ανυπομονησία αφού επιθυμούν την προσάρτηση της χερσονήσου στην γειτονική Ρωσία.

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας  Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε  σήμερα τη Ρωσία, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την κρίση, ότι αυξάνει την "ένταση" και ότι επιδίδεται σε "προκλήσεις" στη χώρα του λέγοντας ότι:"Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη και συνέχισε: «Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις».


Απόσχιση από την Ουκρανία ψήφισε το κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχωρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA, φιλοξενώντας και το κείμενο της σχετικής απόφασης.

Συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας», αναφέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην απόφαση της κριμαϊκής Βουλής.

Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ρώσοι στρατιώτες και τοπικοί φιλορώσοι πολιτοφύλακες ανέλαβαν ουσιαστικά την τήρηση της τάξης στη χερσόνησο, περιορίζοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στους στρατώνες τους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου. 

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου