Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Αμφισβητούν το πλεόνασμα

Aγώνα δρόμου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου δίνει το οικονομικό επιτελείο, που ξεκινά να γράφει το κείμενο της συμφωνίας με ανοιχτά ακόμη κρίσιμα μέτωπα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε χθες μετά τη συνάντηση με την τρόικα επιφυλακτικό για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.


Χθες οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο και με το οικονομικό επιτελείο, παρουσία τόσο στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και των τεχνικών κλιμακίων.

Στο τραπέζι τέθηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014- 2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Μετά την πολύωρη συνάντηση τα θέματα του δημοσιονομικού κενού και του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένουν ανοιχτά και θα συζητηθούν εκ νέου στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της Κυριακής.

Η τρόικα εκφράζει ενστάσεις κυρίως για το κοινωνικό μέρισμα του πλεονάσματος, δηλαδή το πως θα διατεθούν τα χρήματα σε κοινωνικές ομάδες. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας επιθυμούν να υπάρξει ένα ποσό που θα μείνει στην άκρη ως αποθεματικό σε περίπτωση που προκύψουν «μαύρες» τρύπες στον προϋπολογισμό, κυρίως από τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές στους ενστόλους, τους δικαστικούς κλ.π.

«Το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, που εξήγησε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το 2014. η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ' επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σ.σ. σχεδίου συμφωνίας) και με τους συναρμόδιους υπουργούς. Και όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη».

Ωστόσο, σε αυτή την διαπραγμάτευση παραμένουν και τα «αγκάθια» των απολύσεων στο Δημόσιο, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και οι αλλαγές στα εργασιακά. Ήδη η τρόικα φέρεται να απορρίπτει τις 1.780 απολύσεις υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές και ανεβάζει πάλι τον πήχη της διαπραγμάτευσης για τις απολύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζητούν από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου