Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Πτώση 6,2% για το δείκτη τραπεζών

Της Έφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Μέτα από ημέρες συσσώρευσης μεταξύ 1.230 και 1.250 μονάδων και επενδυτικής... απροθυμίας, η αγορά βρήκε τελικά την κατεύθυνση της και αυτή ήταν η... κατιούσα, με το Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 1.200 μονάδες, γκρεμίζοντας όλα τα εβδομαδιαία κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας της τάξης του 2,8%. Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά και το χάσιμο των 1.210 μονάδων με τον τζίρο να επιταχύνεται και τις τραπεζικές μετοχές κύριο «θύμα» .

H αδυναμία στον κλάδο των τραπεζών ήταν έκδηλη σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης, με την μετοχή της Alpha Bank και της Τρ. Πειραιώς να κλείνουν κάτω από τα επίπεδα των τελευταίων τιμών των «μίνι» ΑΜΚ τους, καταγράφοντας πτώση 7,74% και 6,98% αντίστοιχα. Φήμες της χρηματιστηριακής αγοράς κάνουν λόγο για πιθανή αποχώρηση μεγάλου θεσμικού στην μετοχή της Alpha Bank. 


Πτώση 6% κατέγραψε και η Eurobank κλείνοντας στα 0,359 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ περιόρισε τις απώλειες της στο -4,76% από -5,86% νωρίτερα.

Στο πτωτικό κλίμα δεν άντεξαν και τα υπόλοιπα blue chips, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχεται η μετοχή της ΜΠΕΛΑ (-5,31%), του ΟΤΕ (-4,87%), της ΔΕΗ (-4,8%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,77%), της ΜΙΓ (-4,65%), του ΤΙΤΑΝΑ (-4,6%), του ΟΛΠ (-4,11%) και του ΜΥΤΙΛ (-3,92%).

Ίδια εικόνα επικράτησε και στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης με την ΣΩΛΚ να υποχωρεί 6,92%, τη ΣΙΔΕΝΟΡ (-5,92%), την ΑΡΑΙΓ (5,84%), τα ΕΛΚΑ (-5,30%), την ΙΝΤΑΚΟΜ (-5,04%), την FRIGOGLASS (-4,10%) και τη ΧΑΚΟΡ (-3,95%).

Μόνο η μετοχή του ΟΛΘ έκλεισε σε θετικό έδαφος +1,59%, εν αναμονή της συνεδρίασης του ΤΑΙΠΕΔ όπου αποφασίζεται μεταξύ άλλων θεμάτων, η επιλογή των υποψηφίων που θα προχωρήσουν στο β’ γύρο για το 67% της διάθεσης των μετοχών του Οργανισμού.

Μεγάλος όγκος συμβολαίων πραγματοποίησε το συμβόλαιο επί του δείκτη (13.162 συμβόλαια) καθώς ενισχύθηκε και η συναλλακτική δραστηριότητα στην υποκείμενη αγορά ενώ από τα μετοχικά ξεχώρισε αυτό της Alpha Bank (5.931 συμβόλαια) με το ΣΜΕ να κλείνει με premium 0.63% έναντι της μετοχής

Η συναλλακτική δραστηριότητα επιταχύνθηκε με το "σπάσιμο" και των 1.210 μονάδων και διαμορφώθηκε στα 146 εκατ. ευρώ, κοντά στο μέσο ημερήσιο τζίρο των 150 εκατ. ευρώ, με 19,15 εκατ. από αυτά να αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αν και το κόστος δανεισμού στη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων υποχώρησε περαιτέρω στο 2,05% από 2,15% προηγουμένως, ανησυχίες εκφράζονται για την επερχόμενη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές., καθώς θεωρούν ότι με το να εκδώσει η Ελλάδα ομόλογο τριετούς διάρκειας μπορεί μεν να οδηγήσει τη χώρα σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, με το επιτόκιο να ανέρχεται στα 3% έναντι 6% απόδοσης στο 10ετές και 4% στο 5ετές, αλλά η μικρότερη διάρκεια ωρίμανσης χρέους θα μπορούσε να βάλει «θηλιά» για μια μεγάλη αναχρηματοδότηση του χρέους πριν η οικονομική ανάκτηση της χώρας θεωρηθεί πλέον ασφαλής και σε μια περίοδο όπου η πολιτική αστάθεια δεν έχει καταλαγιάσει.

Έντονος  προβληματισμός εκφράστηκε και για τα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τον κ. Στουρνάρα χτες στο συνέδριο τοης Eurobank επισημένοντας ότι χορηγήσεις νέων δανείων πρέπει να κατευθυνθούν μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστη θέση και μεγάλο αριθμό εισηγμένων, σχολιάζουν αναλυτές της εγχώριας αγοράς.

Πτωτικές τάσεις επικρατούσαν και  στις ευρωπαϊκές αγορές με τον τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο και πάλι και συγκεκριμένα η γερμανική Commerzbank μετά τη γαλλική BNP Paribas, καθώς σε χθεσινό της άρθρο η New York Times αναφέρει ότι οι αρχές στην Αμερική έχουν ξεκινήσει συνομιλίες διακανονισμού με την τράπεζα για τις συναλλαγές της με το Ιράν αλλά και με άλλες χώρες που εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο χρηματικός διακανονισμός αναμένεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για την τράπεζα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που ενημερώθηκαν με το θέμα. Η μετοχή της Commerzbank υποχωρούσε στις 17.00 ώρα Ελλάδος 4,35% στα 10,99 ευρώ.

Ο EURO STOXX 50 υποχωρεί 1,11%, ο γερμανικός DAX -0,92%, ο αγγλικός FTSE 100 -0,94% και ο γαλλικός CAC 40 -1,14%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου