Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ: ΑΝΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

«Διπλωματικό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων, έλαβε χώρα στη Διεθνή Διάσκεψη κατά του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες.
Η προκλητικότητα των ΗΠΑ όχι μόνο για τα δημοσιονομικά αλλά και την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι στη δεδομένη πολιτική συγκυρία όπου η χώρα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Μετά τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη ο οποίος εξέφρασε ανοικτά στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο την άποψη ότι η χώρα χρειάζεται μνημονιακή κυβέρνηση και μετά την περίεργη στάση που τηρεί η υπερδύναμη στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ, έρχεται να «κουμπώσει» και το τελευταίο περιστατικό με το όνομα των Σκοπίων.

 Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη χρήση του λεγόμενου «συνταγματικού» ονόματος των Σκοπίων από την αμερικανική κυβέρνηση, αποχώρησε από την Διάσκεψη και δεν έλαβε μέρος.
Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «παρά το ότι στη σύνθεση των χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη τα Σκόπια αναφέρονται με την προσωρινή τους ονομασία, στην Κοινή Δήλωση της συνόδου, η υπογραφή της έγινε με τη “συνταγματική” τους ονομασία, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτό έγινε μολονότι είχαν προηγηθεί «πυκνές επαφές και διαβήματα και παρόλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες που συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ».
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα κατέθεσε σχετική δήλωση, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αναγνωρίζει τα Σκόπια με την προσωρινή τους ονομασία, ενώ επίσης ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε γραπτά στον Τζον Κέρι.
Αν συνυπολογίσει κανείς την συνολική στάση των ΗΠΑ και για το θέμα των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, γίνεται σαφές ότι οι αμερικανοί «πλαγιοκοπούν» τη χώρα καθ΄οιονδήποτε τρόπο.
 
ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου