Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μαξίμου: «Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά» μετά το e-mail της Τρόικας

Δεν υποχωρεί αλλά ούτε και διακόπτει τις συνομιλίες η ελληνική κυβέρνηση -Όχι σε μείωση συντάξεων, περικοπές στις 100 δόσεις και αύξηση φόρων
Την απάντηση στο email της Τρόικας επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι ενώ διευκρινίζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της ημέρας.




Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε πάντως ότι προς το παρόν «όλα είναι ανοικτά» καθώς οι συζητήσεις με την Τρόικα συνεχίζονται ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε δημοσίως από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δημοσίως ότι δεν δέχεται παράλογες και υπερβολικές πιέσεις και δεν προτίθεται να πάρει περιοριστικά μέτρα που θα υπονομεύσουν την αναπτυξιακή διαδικασία και στο πλαίσιο αυτό απέρριψε μείωση συντάξεων, αλλαγές στις 100 δόσεις και αύξηση φορολογίας. Παρά τις καθαρές δηλώσεις του πρωθυπουργού όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών απέστειλαν το e-mail τα ξημερώματα με το οποίο ζητούν στην ουσία περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.



Ο χρόνος τρέχει και τα περιθώρια στενεύουν. Είναι πλέον εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη Δευτέρα στο Eurogroup παρότι το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει ότι έστω την τελευταία ώρα μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Όσο κι αν επιμένουν οι δανειστές ο κ. Σαμαράς δεν θα συμφωνήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα ούτε όμως και θα χρεωθεί την διακοπή των συνομιλιών με την Τρόικα. Η ατέρμων διαδικασία καταλήγει εκ των πραμάτων σε παράταση του μνημονίου και μεταθέτει τις κρίσιμες αποφάσεις για τον πρώτο μήνα του 2015 παράλληλα με τις διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι αυτή μία αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να υπάρξει μέσα στον Δεκέμβριο η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή στήριξης.


Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση πιέζει την αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της ότι ευθύνεται για την πολιτική αστάθεια που προκαλεί την σκληρή στασή της Τρόικας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κομβικό σημείο είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει τότε τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους και οι εταίροι θα δεχθούν τις ελληνικές διαβεβαιώσεις.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου