Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Σε τουρκικό κλοιό Ρόδος και Καστελόριζο - Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από την Άγκυρα

ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Α.ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΝ

Μεγάλες ναυτικές δυνάμεις, τις οποίες συνδράμουν και αεροπορικές, στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου έχει συγκεντρώσει η Τουρκία προκειμένου να διεξάγει… επιχειρησιακή εκπαίδευση. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού περιπολούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
  

Τα τουρκικά γυμνάσια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνιστούν πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας, αφού ο τουρκικός στόλος θα είναι στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, σε περιοχές δηλαδή που αμφισβητεί η Άγκυρα, τη στιγμή που ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Ήδη, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις της επίσκεψης του στην Αθήνα ζητώντας με ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών να μεταβεί στη Θράκη συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς και πληθώρα συμβούλων, προφανώς για να αναδείξει τις αξιώσεις της Τουρκίας στην περιοχή και να ενισχύσει τις μεθοδεύσεις του προξενείου της Κομοτηνής για ανεξαρτητοποίηση της δυτικής Θράκης.
Σύμφωνα λοιπόν με NAVTEX που έχουν εκδοθεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δεσμεύσει δύο περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο για επιχειρησιακή εκπαίδευση. Η μία είναι νοτιοανατολικά της Ρόδου και κοντά στο σύμπλεγα με τη Ρω και τη Στρογγύλη και η άλλη νότια του Καστελόριζου.
Πρόκειται για την περιοχή που επισκέφθηκε πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και δέχθηκε την παρενόχληση των Τούρκων, οι οποίοι κάλεσαν μέσω ασυρμάτου το Chinook της Αεροπορίας Στρατού να αποχωρήσει από τον «τουρκικό εναέριο χώρο», όταν αυτό πετούσε στον εθνικό εναέριο χώρο.
Οι δύο περιοχές είναι δεσμευμένες από 1 Δεκεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου. Ήδη, από χθες το βράδυ έχουν σπεύσει στην περιοχή πλοία του τουρκικού Ναυτικού ενώ τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των ναυτικών μονάδων, μεταξύ των οποίων είναι φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια, που σπεύδουν να συμμετάσχουν στα γυμνάσια στη Ρόδο και στο Καστελόριζο σε συνεργασία με αεροπορικές δυνάμεις.
Αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ελικόπτερα έχουν κάνει «κόσκινο» το FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του Αιγαίου λόγω ΑΟΖ.
Από ελληνικής πλευράς μία ΤΠΚ βρίσκεται στο Καστελόριζο, ενώ κοντά στην περιοχή βρίσκονται σε ετοιμότητα άλλα δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Σε επιφυλακή βρίσκονται και αεροπορικές δυνάμεις, κυρίως από την Κρήτη για παν ενδεχόμενο.
Κι αυτό συμβαίνει ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά θέματα ως μία κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης.
Πρόκειται για κόλαφο στα εθνικά θέματα με ευθύνη της κυβέρνησης όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ιταμή.
Δέχεται η κυβέρνηση να συνομιλεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό όταν το «Barbaros» έχει εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ προβάλλοντας την αξίωση της συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων, όταν το Ναυτικό της Άγκυρας κάνει ασκήσεις στις ακτές της Ρόδου και του Καστελόριζου που αμφισβητεί για να πετύχει έξοδο στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και όταν θέλει ο κ. Νταβούτογλου να κάνει υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη.
Αυτό που μένει είναι να δεχθούν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να αποβιβασθεί στον Πειραιά ο κ. Νταβούτογλου με τουρκική φρεγάτα ή κορβέτα για να διαφημίσουν και τα προϊόντα τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου