Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Χάρτης ναρκοπεδίων και άρση διατυπώσεων τα πρώτα ΜΟΕ

Λευκωσία: Καταργούνται από αύριο Σάββατο οι διατυπώσεις κατά τη διακίνηση των Ε/κ από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά χάρτες με 28 ναρκοπέδια στην περιοχή του Πενταδαχτύλου. Ακόμη περισσότερα μέτρα αναμένεται να εξαγγελθούν μετά την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών.


Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν ακούραστα για επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και αποφάσισαν να συναντιούνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα με την επόμενή τους συνάντηση να έχει οριστεί για την Πέμπτη 28 Μαΐου. Θα υπάρξει επίσης και μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ τους, στις 23 Μαΐου.

Οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για να συμπληρώνουν τις προσπάθειες των ηγετών. Ηη πρώτη τους συνάντηση τοποθετείται για σήμερα το απόγευμα.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα επεσήμανε το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού και για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, που αντί για δύο ώρες που αναμενόταν διήρκεσε τελικά σχεδόν τέσσερις, αποφασίστηκε και η σύσταση επιτροπής για την προώθηση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες» όπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος.

Οι δύο ηγέτες, στη σημερινή πρώτη συνάντηση, συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε μια σειρά ακόμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το κοινό όφελος των δύο κοινοτήτων.

«Σε ένα κλίμα στο οποίο επικρατεί αισιοδοξία και ενθαρρύνεται από την κινητικότητα που άρχισε να οικοδομείται σε όλο το νησί, οι δύο ηγέτες τόνισαν το κοινό όραμά τους να φθάσουν σε μια συνολική λύση», κατέληξε ο Ειδικός Σύμβουλος.

Μετά τη δήλωση, οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στο κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες και μετά από λίγο αναχώρησαν, πρώτος ο Μ. Ακιντζί και στη συνέχεια ο Ν. Αναστασιάδης.

ΠτΔ: Στις 28 Μαΐου θα εξαγγείλουμε περισσότερα ΜΟΕ

«Οι συνομιλίες έγιναν μέσα σε ένα θετικότατο κλίμα και πιστεύω ότι έτσι εργαζόμενοι μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε ακόμα στο πρώτο-πρώτο στάδιο. Έχουμε δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν σειρά μέτρων τα οποία να εισηγηθούν και θα αποφασιστούν. Επομένως, απλώς είναι θέμα κάποιων ημερών να γίνει η προεργασία και ενδεχόμενα στις 28 Μαΐου που θα γίνει η επόμενη συνάντηση, να έχουμε να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα, πολύ περισσότερα μέτρα που αφορούν την καθ’ ημέραν ζωή των πολιτών».

Νωρίτερα:

Ύστερα από οκτώ μήνες διακοπής, επανήρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πραγματοποιήθηκε στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Σε λακωνική δήλωσή του κατά την αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο για το αεροδρόμιο Λευκωσίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι γίνεται λόγος για θετικούς οιωνούς σε σχέση με τις συνομιλίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διατηρεί αυξημένες ελπίδες για προοπτική και μέλλον.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε:





Πρώτος έφθασε στο χώρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ο κ. Ακιντζί, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί και τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της τουρκοκυπριακής πλευράς. Τον υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτηρίου όπου διεξάγονται οι συνομιλίες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ `Ειντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.



Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Τη συνάντηση καλύπτουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Τούρκοι δημοσιογράφοι, καθώς και ξένοι ανταποκριτές.



Η ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών είχε γίνει την περασμένη Δευτέρα, μετά το δείπνο των δυο ηγετών στο Λήδρα Πάλας, το οποίο φιλοξένησε ο κ. Άιντα.

Στη σημερινή πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, δεν θα γίνει διαπραγμάτευση επί της ουσίας, αλλά θα συζητηθούν η διαδικασία και η δομή των συνομιλιών, οι όροι εντολής των διαπραγματευτών και η συχνότητα των επαφών των δύο ηγετών.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα πως οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους να προχωρήσουν με εποικοδομητικό και προσηλωμένο τρόπο.

Και ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής στη συνάντηση

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο επιβεβαίωσε πως κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών δεν θα γίνει διαπραγμάτευση επί της ουσίας, αλλά θα συζητηθούν η διαδικασία και η δομή των συνομιλιών, οι όροι εντολής των διαπραγματευτών και η συχνότητα των επαφών των δύο ηγετών.

Θα γίνει, είπε, μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και αναμένεται να δοθεί ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια. Η κυβέρνηση, τόνισε, είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι θα γίνει ουσιαστική δουλειά ώστε να υπάρχουν ελπίδες για θετική κατάληξη των συνομιλιών.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθού κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε ότι είναι δυνατό να συζητηθούν κάποια ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής, τα οποία θα βοηθήσουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτά είπε είναι ανοίγματα οδοφραγμάτων και σύνδεση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραδώσει στον κ. Ακιντζί κατάλογο για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο.

Είπε ακόμη πως έχει διαπιστωθεί πως γίνεται κατανοητός ο ρόλος που μπορεί να διαδραματήσει η Ευρωπαική Ένωση στη λύση του Κυπριακού και θα συζητηθούν τρόποι για περαιτέρω εμπλοκής της.

Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι θα παραδώσει στον κ. Ακιντζί κατάλογο για τα 28 ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο, κατά την πρώτη τους συνάντηση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει χθες πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη και θεωρεί ότι υπάρχουν κοινά σημεία, σημειώνοντας ωστόσο πως όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις, είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ
Φωτογραφίες: Στέφανος Κουρατζής, ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου