Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μετανάστευση, θαλάσσια ασφάλεια και Κυπριακό στη συνάντηση των ΥΠΑΜ Κύπρου-Μάλτας

Λευκωσία:Τρόπους περαιτέρω συνεργασίας Κύπρου και Μάλτας, τόσο εντός της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο, συζήτησαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, που συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα, στη Λευκωσία.

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης υποδέχτηκε τον Μαλτέζο ομόλογό του, Υπουργό Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας Carmelo Abela, με τον οποίο είχε συνάντηση περίπου μιας ώρας στο γραφείο του, συζητώντας τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σύγχρονες προκλήσεις όπως η θαλάσσια ασφάλεια και το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων, ειδικότερα στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.

«Μάλτα και Κύπρος καλούνται να συμβάλουν στη διαχείριση ενός σύνθετου προβλήματος με προεξέχουσα πτυχή την ανθρωπιστική κρίση ως συνέπεια της άτακτης προσπάθειας διαφυγής χιλιάδων ανθρώπων λόγω των συνθηκών αστάθειας και των εθνοτικών συγκρούσεων που ταλανίζουν αριθμό χωρών, τόσο στη Βόρεια Αφρική, όσο και στη Μέση Ανατολή» είπε ο Υπουργός.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για επαρκή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ροών μεταναστών και των παράνομων δικτύων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία, λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό των γειτονικών χωρών, κάτι που όπως είπε, αφορά το σύνολο των κρατών της ΕΕ.

«Κύπρος και Μάλτα συνεργάζονται για να φέρουν σε πέρας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», συμβάλλοντας παράλληλα στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, είπε ο κ. Φωκαΐδης.

Ανέφερε επίσης ότι με τον ομόλογό του αναζήτησαν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας, εντός της ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κύπρος σε περιφερειακό επίπεδο και τις συνεργασίες που προωθεί με τα κράτη της περιοχής που επιθυμούν να συμβάλλουν στη προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης στην άσκηση «Αργοναύτης» που άρχισε σήμερα, με τη συμμετοχή 200 αντιπροσώπων, στρατιωτικών και διπλωμάτων, από 18 χώρες, καθώς και με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ενημέρωσε και για τις πρωτοβουλίες της Κύπρου στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, προσκαλώντας τον ομόλογό του να συνεργαστούν επ` αυτού, για την διοργάνωση ενός συνεδρίου τον ερχόμενο Νοέμβριο, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Τέλος, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Abela και για τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές που διαμορφώνονται στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών προ της ένταξης στην ΕΕ και είπε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί και σήμερα.

Τα δύο νησιωτικά κράτη, πρόσθεσε, έχουν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, πέραν της θεσμικής σε επίπεδο ΕΕ, λέγοντας ότι σκοπός είναι η εξεύρεση καλών πρακτικών σε θέματα στρατού, επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και στη θαλάσσια ασφάλεια.

Είπε τέλος ότι στους επόμενους μήνες η συνεργασία θα επικεντρωθεί επί συγκεκριμένων έργων, μέσω των οποίων θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία και φιλία των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ  philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου