Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Από σοκ σε σοκ: Τώρα ζητάμε μνημόνιο 29 δισ. μέχρι το 2017 - Έκτακτο Eurogroup στις 20:00 για το ελληνικό πρόγραμμα - Αρνητική η πρώτη αντίδραση των θεσμών

«Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό» γράφει ο Τσίπρας στον Ντάισελμπλουμ - Θέλουν πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - Επιμένει το Μαξίμου στο «όχι» στο δημοψήφισμα
Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, υπέβαλε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μέσω διετούς προγράμματος-μνημονίου.

 
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά δάνειο 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 για κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό και επίσης υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράματος προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία.





Εάν γίνει δεκτή η αίτηση του κράτους μέλους, θα πρέπει να υπογραφεί Memorandum of Understanding, δηλαδή νέο Μνημόνιο!

Συγκεκριμένα ο κανονισμός του ESM προβλέπει

3. If a decision is adopted pursuant to paragraph 2, the Board of Governors shall, in accordance with Article 13(3) of the ESM Treaty, entrust:


(a) The European Commission – in liaison with the ECB and, wherever possible, together with the IMF – with the task of negotiating, with the ESM Member concerned, a memorandum of understanding (an "MoU") detailing the policy conditions attached to the loan. The content of the MoU shall reflect the severity of the weaknesses to be addressed and the fact that the financial instrument chosen is a loan. It shall include the details of the macroeconomic adjustment programme that shall specify the policy conditions to be applied to the support and implemented in the beneficiary ESM Member. Where bank recapitalisation is conducted using a portion of the loan, the provisions applicable therein should be in keeping with the monitoring, general principles of State-aid and involvement of the ESAs, as laid out in the Guideline on Financial Assistance for the Recapitalisation of Financial Institutions.


(b) The Managing Director of the ESM, with the task of preparing a proposal for a financial assistance facility agreement (FFA), including the financial terms and conditions of the loan, to be adopted by the Board of Governors.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ζητά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους τρεις θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα και διαχειρίζονται το λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Βάσει του κανονισμού του ESM η νέα συμφωνία μεταξύ του μηχανισμού και ενός κράτους μέλους, μπορεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο να περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η υπογραφή Μνημονίου για τη χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναφέρεται ρητά στη Συνθήκη του ESM.

Στον κανονισμό του Μηχανισμού τονίζεται χαρακτηριστικά ότι στους όρους που θα συνοδεύουν το δάνειο θα πρέπει να περιλαμβάνονται «λεπτομερώς μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν για την εφαρμογή τους».

Στο ενδιάμεσο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί τη σύντομη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επί του παρόντος δεν δίνουν διευκρινίσεις για τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.

Όπως αναφέρεται σε non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».


Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ελληνικής πρότασης μεταφρασμένο:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Aγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».



Διαβάστε όλο το non paper που εκδόθηκε από το Μαξιμου με το κείμενο της συμφωνίας:

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ψυχρή υποδοχή της ελληνικής πρότασης από την Ευρώπη

Ψυχρή έως αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση των δανειστών στη νέα ελληνική πρόταση. Χωρίς να λένε ότι πρόκειται για μια ιδέα «φτου κι απ' την αρχή» που υπεβλήθη από την ελληνική κυβέρνηση μόνο και μόνο για να παρουσιαστεί επικοινωνιακά στην ελληνική κοινή γνώμη ότι προσπαθούν ακόμη για επίτευξη συμφωνίας, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι για να υλοποιηθούν οι νέες ελληνικές ιδέες απαιτείται νέο μνημόνιο.  

«Ο ESM έχει κανόνες και η χρηματική βοήθεια που δίνει είναι υπό όρους, άρα απαιτείται νέο μνημόνιο και καινούρια μέτρα», απαντούν στελέχη των θεσμών.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου