Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΠτΔ για Τουρκία: Να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για άνοιγμα κεφαλαίων

Μαδρίτη: Είναι ξεκάθαρο ότι σε σχέση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη αυτό το οποίο αναμένεται είναι η Τουρκία να ανταποκριθεί και στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της προκειμένου να ανοίξουν κεφάλαια που την ενδιαφέρουν στην ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε κατ` ιδίαν συνομιλίες που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Κυπριακό και την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Ειδικότερα, ανέφερε, «έγινε αναφορά στις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύριο στόχο ή κύρια αναφορά από δικής μου πλευράς στην αναγκαιότητα όλοι να σέβονται αυτά που συμφωνούνται ή τις υποχρεώσεις που έχουν, ή έχουν αναλάβει έναντι της ΕΕ αλλά και όλων των κρατών μελών».

«Τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο κ. Γιούνκερ όχι μόνο δεν διαφώνησαν, αλλά συμφωνούν ότι είναι απόλυτα θέμα αρχής για την ΕΕ ο σεβασμός προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά ιδιαίτερα και τις δεσμεύσεις των όποιων κρατών, υποψηφίων κρατών, ενδιαφέρονται είτε ενταχθούν είτε να ωφεληθούν από πολιτικές της ΕΕ», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όσον αφορά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σεπτέμβρη, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το οποίο αναμένεται είναι η Τουρκία να ανταποκριθεί και στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της προκειμένου να ανοίξουν κεφάλαια που την ενδιαφέρουν στην ενταξιακή της πορεία».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση».

Μια ευρωπαϊκή λύση, σημείωσε, «που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και που θα είναι σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

«Μια λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να είναι ενεργό και πολύτιμο κράτος μέλος της ΕΕ που θα διευκολύνει και δεν θα είναι αναγκασμένο να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «είμαι κάθετος πως μια λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά και για την ταραχώδη περιοχή μας, για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή» ενώ επανέλαβε και τη δική του δέσμευση να εργαστεί άοκνα για μια λύση του Κυπριακού.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Γιούνκερ για την πιο ενεργό ανάμιξη της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. «Είναι μια εξέλιξη που χαιρετίζουμε», είπε.

Σε αναφορά του στην ανθρωπιστική κρίση είπε ότι «η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως και υιοθετεί την ανθρωπιστική βοήθεια και τις προσπάθειες που γίνονται για αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν».

«Την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραβλέπουμε το μεγάλο βάρος και τις επιπτώσεις στις χώρες που προσφέρουν καταφύγιο στις χιλιάδες των προσφύγων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «χαιρετίζουμε τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε θετικά στην εφαρμογή τους νοουμένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα σεβαστούν πλήρως και θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών».

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου «να αναλάβουμε ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να αναμιχθεί περισσότερο στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η νότια περιοχή αλλά και η ανατολική και ιδιαίτερα η Ουκρανία. Προβλήματα, που αυτές τις μέρες, είναι και σε μεγάλο βαθμό προβλήματα της Ευρώπης».

Είπε ακόμη ότι «είμαι βέβαιος ότι αυτή η κρίση μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί αν όλα τα κράτη μέλη επιδείξουν από κοινού αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη, αντιμετωπίζοντας τη ρίζα των αιτιών που περιλαμβάνει το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, την αυξανόμενη απειλή από το ISIS, την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν».

«Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταστεί πιο ενεργά αναμεμιγμένη και ορατή στην αναζήτηση λύσης σε αυτά τα προβλήματα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου