Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ο στρατηγικός ορθολογισμός στην Έξυπνη Ιστορία - Κύρωση της Συμφωνίας για το θαλάσσιο οικόπεδο 2

Ο στρατηγικός ορθολογισμός στην Έξυπνη Ιστορία
Tου Ν. Λυγερού

Στην Έξυπνη Ιστορία βλέπουμε στοιχεία που εμφανίζονται στην τοποστρατηγική και τελικά αν αντέχουν στον Χρόνο, παρουσιάζονται στη χρονοστρατηγική. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι ο στρατηγικός ορθολογισμός. Είναι αρχικά εντοπίσημος στη διαχείριση των ενδείξεων που καταλήγουν σε μια σκέψη που κάνει τη διαφορά. Παραδείγματος χάρη είναι η αξιοποίηση της ανηφόρας στη μάχη του Μαραθώνα, του στενού χώρου στις Θερμοπύλες αλλά και στη Σαλαμίνα, του μαθηματικού Turing στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα απορρίμματα στον πόλεμο του Ειρηνικού.
Ο στρατηγικός ορθολογισμός πάντα ξαφνιάζει αυτούς που δεν τον αξιοποιούν για να βρουν ένα αποτέλεσμα Σε αυτό το επίπεδο, βλέπουμε και την έννοια της πλάγιας σκέψης. Ο στρατηγικός ορθολογισμός παρουσιάζεται και στο επίπεδο της αξιοποίησης των ΑΟΖ του Ελληνισμού διότι σε χαμηλό επίπεδο δεν είναι κατανοητό αυτό το σχήμα. Έτσι αυτό το νοητικό σχήμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε θέματα ενέργειας. Ενώ η πολιτική και η διπλωματία παραμένουν εργαλεία της ρητορικής και δεν έχουν το ίδιο βάθος. Γι' αυτούς σημασία έχει να φαίνεται ότι έχουν δίκιο ό,τι και να γίνεται ενώ ο στρατηγικός ορθολογισμός ακολουθεί τη μαιευτική για να πάρει και να δώσει πληροφορίες που είναι έγκυρες για να διαχειριστεί τα αληθινά προβλήματα και να τα επιλύσει αποτελεσματικά.

Κύρωση της Συμφωνίας για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 
Tου Ν. Λυγερού

Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τη Συμφωνία που έγινε με την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια για το θαλάσσιο οικόπεδο 2. Περνάμε επιτέλους στο επόμενο στάδιο και μάλιστα με την αποδοχή των κομμάτων. Έπρεπε μερικοί να το ζήσουν για να το πιστέψουν, αλλά τώρα επαρκεί να το δουν ως αρχείο. Αυτός ο διαγωνισμός εκδόθηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 και παρόλο που αυτή η κοινοπραξία ήταν η μόνη που διεκδικούσε αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο, περιμέναμε το 2018 εξαιτίας όλων των καθυστερήσεων που προκάλεσαν συνειδητά οι δύο προηγούμενοι Υπουργοί Ενέργειας. Η αλλαγή έγινε με τον τωρινό που κατάλαβε επιτέλους την αξία των κοιτασμάτων που έχουμε στην ελληνική ΑΟΖ και πέρασε στο στάδιο της αξιοποίησης. Είναι λοιπόν μια επίσημη δικαίωση για ανθρώπους σαν τον Αντώνη Φώσκολο και τον Ηλία Κονοφάγο που παλεύουν εδώ και δεκαετίες για αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση συνέχισε το έργο της προηγούμενης χωρίς βέβαια να κάνει ξεκάθαρη αναφορά αλλά αυτό δεν μας αφορά σε εθνικό επίπεδο. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια αλλαγή φάσης για την ελληνική ΑΟΖ και όσοι δεν μπορούν να το πιστέψουν ακόμα είναι φυσιολογικό, αφού το απίστευτο παραμένει απίστευτο και μετά την υλοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου