Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η Αρμενία ακύρωσε τη συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία - Είχε συναφθεί το 2009


Καταιγιστικές εξελίξεις προκαλεί η κίνηση της Αρμενίας να ακυρώσει τη συμφωνία ειρήνης που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009 – «Η Άγκυρα δεν έκανε τίποτα για να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα» δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας 
Καταιγιστικές εξελίξεις δείχνει να προμηνύει η απόφαση της Αρμενίας να ακυρώσει τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την Τουρκία το 2009, σε μια προσπάθεια κανονικοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Σύμφωνα με το Reuters, την ακύρωση της συμφωνίας ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου της Αρμενίας.


Η συμφωνία ειρήνης χρειαζόταν να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις Αρμενίας και Τουρκίας να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν κατηγορίες για προσπάθεια αλλαγής της συμφωνίας. 
Σύμφωνα με την Αρμενία, ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν υπέγραψε διατάγματα και «ενέκρινε τη διαδικασία ακύρωσης των πρωτοκόλλων που έχουν υπογραφεί στις 10 Οκτωβρίου 2009».  Ο Σαρκισιάν ανέφερε ότι η Αρμενία έκανε τα πάντα «για να μην αφήσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία στους ώμους των μελλοντικών γενεών».

Ωστόσο, αναφέρει η ανακοίνωση η Άγκυρα δεν έκανε ούτε ένα μικρό βήμα για την επικύρωση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Ο πρόεδρος της Αρμενίας διευκρίνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εάν υπάρχει η ίδια πρόθεση και από την τουρκική πλευρά».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της Τουρκίας 


Τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν τεταμένο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για σφαγή των Αζέρων από τους Αρμενίους στην πόλη Khojaly, στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Αζερμπαϊτζάν, στις αιματηρές εθνοτικές συγκρούσης που έγιναν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας έθεσε μάλιστα εδαφικό ζήτημα, λέγοντας ότι το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό αρμενική κατοχή.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου