Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

BBC Travel: Ελλάδα, μία από τις τέσσερις χώρες με παράδοση στην καλοσύνη - ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΙΩΝΩΝ

Κως / Φωτογραφία: Shutterstock
Στην εποχή του κορωνοϊού, το BBC Travel αποφάσισε να μιλήσει για την έννοια της καλοσύνης. Θέλοντας να την γιορτάσει, λοιπόν, σε άρθρο του αποκαλύπτει τα μέρη του κόσμου που η γενναιοδωρία έχει μακρά παράδοση. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πράξεις καλοσύνης έρχονται να ορίσουν την πανδημία, είτε πρόκειται για στιγμές που Ιταλοί τραγουδούν στα μπαλκόνια τους είτε όταν χειροκροτούν γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης». Αυτές οι στιγμές κάνουν τους ανθρώπους του κόσμου να αισθάνονται ότι είναι μεγαλύτεροι από την κρίση και ότι όλοι μαζί μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Φιλοξενία, Ελλάδα

Το BBC Travel θέλοντας να υμνήσει την καλοσύνη, σε άρθρο του αναφέρεται σε χώρες που έχουν παράδοση σε αυτή και η έννοια της αλληλοβοήθειας μετρά αιώνες. Ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που επέλεξε το βρετανικό δίκτυο βρίσκεται και η Ελλάδα.

Το BBC Travel γυρνά τον χρόνο αιώνες πίσω και μεταφέρει τους αναγνώστες του στην Αρχαία Ελλάδα. Εκεί, που η φιλοξενία θεωρούνταν εντολή του Ξένιου Δία και υπαγορεύει στον οικοδεσπότη να υποδεχθεί στο σπίτι του, όποιον κουρασμένο ταξιδιώτη βρεθεί στο κατώφλι του, παρέχοντάς του φαγητό και στέγη. Φυσικά, ο ταξιδιώτης οφείλει να δείξει σεβασμό και να μείνει όσο είναι απαραίτητο. Εάν οι δύο πλευρές δείξουν ασέβεια, τότε, λεγόταν ότι γνώριζαν την οργή του Δία.
                                                           Σύμη / Φωτογραφία: Shutterstock

Στη συνέχεια, η αρθρογράφος Σάρα Ριντ, αναφέρει ότι η έννοια της φιλοξενίας αναφέρεται σε σκηνές των έργων του Ομήρου. Στην Οδύσσεια, η ακούραστη αναζήτηση του πρωταγωνιστή Οδυσσέα για φιλοξενία στο ταξίδι της επιστροφής, ενώ στην Ιλιάδα θυμάται την αντίδραση των Ελλήνων σε μια καταφανή παραβίαση της καλής φιλοξενίας, όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη.
Η παράδοση της ευγένειας συναντάται και σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC Travel. «Η ευγένεια διατηρείται ζωντανή μέσα από μικρές χειρονομίες, όπως το φιλικό χαμόγελο σε έναν ξένο, ή η συνοδεία ενός χαμένου ταξιδιώτη στον προορισμό του αντί να του παρέχουν απλώς οδηγίες», αναφέρει.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου