Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Άμεση απάντηση Ισραήλ στην απαίτηση Τσαβούσογλου για ακύρωση της συμφωνίας με την Κύπρο

Τη δέσμευσή του Ισραήλ στη συμφωνία του 2010 με την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόνισε ο πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, Σάμι Ρεβέλ, σε απάντηση των δηλώσεων Τσαβούσογλου.
Το Ισραήλ είναι πλήρως δεσμευμένο στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Σάμι Ρεβέλ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με του με την Κυπριακή Δημοκρατία αν θέλει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία παρόμοια με εκείνη της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ο κ. Ρεβέλ υπογράμμισε πως «το Ισραήλ σέβεται τα δικαιώματα της Κύπρου στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της», προσθέτοντας πως η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010.
Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο CNNTurk πως το Ισραήλ παραχώρησε κάποιες θαλάσσιες περιοχές στην Κυπριακή Δημοκρατία και πως μόνο αν ακυρωθεί η συμφωνία Ισραήλ - Κύπρου μπορεί να ενωθεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα με εκείνη της Λιβύης.
Υποστήριξε ακόμη ότι για να πάει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στη διεθνή αγορά πρέπει ο αγωγός να περάσει από την Τουρκία ή από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου