Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Έρχεται το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στο «αναίτιο κλείσιμο δρόμων» – Ποιοι θα πληρώνουν τα «σπασμένα» από τις διαδηλώσεις

(φωτο:eurokinissi)
Πρόκειται για νομοσχέδιο-τομή που είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Τώρα που η «φρενίτιδα» με τον κορωνοϊό αρχίζει να περνάει, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι να περάσει αρκετά νομοσχέδια κάνοντας παρεμβάσεις σε θέματα-«ταμπού».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «πονοκέφαλος» των αλλεπάλληλων διαδηλώσεων ιδιαίτερα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνας-Θεσσαλονίκης), που μέχρι σήμερα προκαλούσαν αρκετά προβλήματα στους πολίτες.

Έτσι τις επόμενες μέρες, εκτός απροόπτου, θα πρέπει να αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου-τομή στη Βουλή για τις διαδηλώσεις με κύριο μέλημα την αποτροπή σκηνικών χάους τόσο στους δρόμους όσο και με τα κατά τόπους επεισόδια που ενίοτε προκαλούνται μετά από πορείες.
Μάλιστα καθοριστικής σημασίας έρχεται να παίξει το μέτρο για την αποζημίωση όσων υποστούν ζημιές μετά από κάποια διαδήλωση.
Το νομοσχέδιο έρχεται να ενσκήψει πάνω στο ζήτημα αυτό θεωρώντας ως υπεύθυνο τον οργανωτή της εκάστοτε διαδήλωσης!
Αφού προηγουμένως θα έχει γίνει γνωστός στην αστυνομία ο οργανωτής της διαδήλωσης, τότε αυτός θα είναι και υπόλογος για τις τυχόν φθορές προκύψουν σε ξένη περιουσία!
Επομένως μπορούμε να συνοψίσουμε μερικούς κρίσιμους πυλώνες του επίμαχου νομοσχεδίου:
.
  1. Θα πρέπει υποχρεωτικά πριν από κάθε διαδήλωση να γνωστοποιείται στην αστυνομία ο λεγόμενος «οργανωτής» της
  2. Θα μπορούν να επιβληθούν από τις αρχές περιορισμοί εάν κριθεί ότι θα διαταραχθεί η κοινωνικο-οικονομική ζωή της περιοχής στην οποία θα λάβει χώρα μία διαδήλωση
  3. Ο οργανωτής θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στις αρχές όλο το πλάνο μίας διαδήλωσης (ακριβής τόπος-διαδρομή, διάρκεια, σκοπός κλπ)
  4. Ο νόμος θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός προς τον λεγόμενο «οργανωτή» της διαδήλωσης, στις περιπτώσεις που προκληθούν φθορές σε ξένη περιουσία ή απειληθούν ανθρώπινες ζωές
  5. Θα υπάρχει μία ειδική ιστοσελίδα όπου οι πολίτες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούν για το που και πότε υπάρχουν πορείες-διαδηλώσεις
  6. Είναι πιθανό να εξαιρεθούν οι εορτασμοί της πρωτομαγιάς και της 17ης Νοεμβρίου
.
Σημειώνεται ακόμη ότι το νομοσχέδιο, το οποίο «ψιθυριζόταν» ήδη πολύ πριν την πανδημία του κορωνοϊού, θα προβλέπει και τις περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης», κατά τις οποίες η αστυνομία θα μπορεί να ακυρώσει επί τόπου μία διαδήλωση ή ακόμη και να αλλάξει τη διαδρομή της.


ΠΗΓΗ el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου