Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Γιατί η Αίγυπτος δεν υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Του Γιώργου Κουτσούμη

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος της εφημερίδας Al-Ahbar του Καίρου Ibrahim Mostafa που καλύπτει το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήρθε στο Κάιρο, με την πρόθεση να κάνει το βήμα που είχε καθυστερήσει περίπου 40 χρόνια, για να οριοθετηθούν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Στη συνέχεια, από την αιγυπτιακή πλευρά φάνηκε ότι υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας. Στο τέλος της επίσκεψης, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επισήμως, τη συνέχιση των τεχνικών συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επετεύχθη συμφωνία ή με πιο ακριβή έννοια, το Κάιρο έβαλε φρένο στον ελληνικό ενθουσιασμό, προκειμένου να μελετηθεί καλύτερα το θέμα και να επιλεγεί καταλληλότερη στιγμή.
Ο Ibrahim Mostafa υποστήριξε, ότι δεν έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους, υπήρξε έλλειψη ανταπόκρισης στην ελληνική πρόταση από την αιγυπτιακή πλευρά, αλλά κατά την εκτίμησή του,

ο υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων από την αιγυπτιακή πλευρά, έλαβε τη σωστή απόφαση για να μην μπει η Αίγυπτος σε μια νέα κρίση με την Άγκυρα, η οποία θα εγκλωβιστεί στην περίπτωση καθορισμού θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, καθότι τα θαλάσσια σύνορα Αιγύπτου-Ελλάδας δεν θα αφήσουν στην Τουρκία σημαντική ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

Αυτό θα δώσει την δικαιολογία στον Ερντογάν για να συγκρουστεί με την Αίγυπτο με δεδομένη την “ιστορική τρέλα” που τον διακατέχει και η οποία στηρίζεται σιωπηρώς από τις μεγάλες δυνάμεις. θα εμπλακούμε σε μία μάχη, που δεν χρειαζόμαστε τώρα υπό το φως των μεγάλων προκλήσεων, στην κορυφή των οποίων είναι η μάχη μας για τη διατήρηση των δικαιωμάτων μας στα ύδατα [σ.σ. του Νείλου].

Να σημειωθεί ότι μερικές ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Ελλάδας στο Κάιρο,

το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου άφησε να διαφανεί μέσω δηλώσεων αιγύπτιου διπλωμάτη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων “Nova”, ότι αποκλείεται η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε σχετικά: «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων είναι μια συνεχής διαδικασία» και αυτό ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Η μακροχρόνια στασιμότητα στις συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και Αιγύπτου, φάνηκε να κινείται κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής στο Κάιρο, μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2014, όπου συμμετείχε ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el Sisi είχε δηλώσει ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε μία συνάντηση Κορυφής εγκαινιάζοντας μία εποχή τριμερούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Επισήμανε ότι είναι ανάγκη ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρθηκε στην επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου-Αιγύπτου, για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ που αποφασίστηκε κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el Sisi αναγνωρίζοντας την θετική στάση της Ελλάδας στην αρχή της προεδρίας του, αποφάσισε προσωπικά να παρέμβει για να επισπεύσει την διαδικασία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου,

παραβλέποντας ένα υπόμνημα του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου “Sameh Shoukry” που ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές στις επιδιώξεις της αιγυπτιακής και ελληνικής πλευράς για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ τους και ότι η θέση της Ελλάδας στις διαδικασίες χάραξης της ΑΟΖ οδηγεί την Αίγυπτο στην απώλεια 7 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.
Το έγγραφο επιβεβαίωνε επίσης ότι η ελληνική πρόταση οδηγεί το Κάιρο στο να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Αθήνας να διεκδικήσει υδάτινες περιοχές απέναντι από την Αίγυπτο στις τουρκικές ακτές, οι οποίες καλύπτουν έκταση περίπου 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεγονός που θα εξαγρίωνε την Τουρκία, γι αυτό συνιστούσε στον Abdel Fattah el Sisi να απορρίψει την ελληνική πρόταση.


 
Το έγγραφο του αιγύπτιου υπουργού εξωτερικών προς τον πρόεδρο της χώρας Φατάχ Αλ Σίσυ με το οποίο ο κ. Σαμέχ Σούκρυ ζητούσε να μην γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις.

Όπως μαρτυρούν Έλληνες διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες, παρόλη την καλή διάθεση του Αιγύπτιου Προέδρου, οι διαπραγματευτές του κατεστημένου του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, είχαν πάγια θέση όταν προχωρούσαν οι διαβουλεύσεις, το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων, προβάλλοντας το αίτημα: “βρείτε τα πρώτα με την Τουρκία”.

Την περίοδο αυτή, η Αίγυπτος είναι στριμωγμένη και είναι αναγκασμένη να αξιολογήσει κατά σειρά προτεραιότητας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά από τον πολυσχιδή πόλεμο της Τουρκίας και του Κατάρ.

Το φράγμα Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), το οποίο κατασκευάζει η Αιθιοπία και βρίσκεται στην τελική του φάση, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αιγύπτου και του Σουδάν. Το Κάιρο κατηγορεί την Αιθιοπία ότι παραβιάζει τις συνθήκες για το Νείλο του 1929 και του 1959. Το GERD θα επηρεάσει δραματικά τη ροή του Νείλου, που έχει άμεση σχέση με τη γεωργική παραγωγή της Αιγύπτου, ενώ το 85% των αναγκών σε νερό της Αιγύπτου καλύπτεται από το Νείλο.

Η τρομοκρατία των Αδελφών Μουσουλμάνων προκαλεί προβλήματα στο εσωτερικό και η μαύρη προπαγάνδα στο εξωτερικό χρηματοδοτείται από το Κατάρ, ενώ η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Η παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη που συνορεύει με την Αίγυπτο, είναι ένα θέμα εθνικής ασφάλειας για το Κάιρο. Ακολουθεί και το θέμα της χάραξης της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης που για την Αίγυπτο μπορεί να περιμένει, καθώς αν ο Ερντογάν πάψει να είναι στο πολιτικό προσκήνιο στην Τουρκία, πολλά θα αλλάξουν στις σχέσεις Καίρου και Άγκυρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

Πηγή: Ανιχνεύσεις

ΠΗΓΗ infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου