Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Προβολή ισχύος από το Πολεμικό Ναυτικό - Νέα άσκηση υψηλού συμβολισμού Νότια της Κρήτης - Το μήνυμα στην Τουρκία

Προβολή ισχύος από το Πολεμικό Ναυτικό. Νέα άσκηση υψηλού συμβολισμού Νότια της Κρήτης. Παραλαμβάνει την πυραυλάκατο ‘’ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ’’ και το πλοίο υποστήριξης ‘’ΗΡΑΚΛΗΣ’’.
Με συνεχή προβολή ισχύος και μικρής κλίμακας αλλά υψηλού συμβολισμού επιχειρησιακή εκπαίδευση το Πολεμικό Ναυτικό «ανεβάζει στροφές» και κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. Το Αρχηγείο Στόλου έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των πλοίων που βρίσκονται μακριά από τους ναυστάθμους είτε σε αποστολές επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο, είτε για να συμμετέχουν σε ασκήσεις, είτε σε Συμμαχικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα πλοία του Στόλου τα οποία έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στις Ελληνικές θάλασσες αλλά και όπου απαιτείται στο πλαίσιο αποστολών αγγίζουν πλέον ακόμα και τα 30 με συνεχή εναλλαγή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού το «alert» για τον Στόλο θα είναι συνεχές και αν χρειαστεί ανάλογα με τις εξελίξεις θα ανέβει επίπεδο.
«Το μήνυμα αποτροπής θα εκπέμπεται σταθερά και με κάθε τρόπο από το Πολεμικό Ναυτικό ειδικά στις κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα θαλάσσιες περιοχές» ξεκαθαρίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε ήδη η διακλαδική ουσιαστικά άσκηση γύρω από την Κρήτη με τα πλοία του Στόλου να συνεργάζονται άριστα με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η παρουσία μάλιστα των Mirage τα οποία διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες στον αεροναυτικό πόλεμο με τους πυραύλους Exocet που φέρουν έδωσε το στίγμα ότι τα «γεράκια» από την 114 Πτέρυγα Μάχης αποτελούν πολύτιμο αρωγό στις αποστολές που θα κληθεί να αναλάβει ο Στόλος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι με αργό αλλά σταθερό ρυθμό αυξάνονται οι διαθεσιμότητες των «Δελταπτέρυγων» έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας με τους Γάλλους για το FOS (Follow On Support) που αφορά τη συντήρηση των μαχητικών.
Η «ασπίδα» του Στόλου τόσο γύρω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη αποτελεί προτεραιότητα για το επιτελείο. Την εβδομάδα που έρχεται μάλιστα αναμένεται να διεξαχθεί και νέα επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων ενώ δεν αποκλείονται και αιφνιδιαστικές ασκήσεις μικρής κλίμακας με απόφαση του ΓΕΕΘΑ και συμμετοχή διακλαδικών μέσων και από τους τρεις κλάδους.
Ο Ιούλιος αναμένεται να σηματοδοτήσει την παραλαβή από το Αρχηγείου Στόλου δύο πολύτιμων Μονάδων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Έχουν προγραμματιστεί τόσο η επίσημη τελετή ύψωσης σημαίας στην πανίσχυρη πυραυλάκατο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και η ένταξή της στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών όσο και η παραλαβή του  πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ» το οποίο μετά το «ΑΤΛΑΣ» αποτελεί μια ακόμη δωρεά της οικογένειας Λασκαρίδη προς το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» έχει εκτόπισμα 4500 τόνων και μήκος 85 μέτρα. Οι μεταφορικές δυνατότητές του είναι τετραπλάσιες από αυτές που διαθέτει το «ΑΤΛΑΣ» αφού μπορεί να φορτώσει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα ή κρίσιμο υλικό βαρέως τύπου και να τα μεταφέρει σε νησιά του Αιγαίου.
Οι πληροφορίες όμως που έρχονται σχετικά και με το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές με τους Γάλλους να βρίσκονται στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσει η συμφωνία για τις «Belh@ra». Τόσο στο ζήτημα του κόστους φαίνεται ότι το ποσό για την πώληση των δύο πλοίων έχει κατέβει κάτω από τα 3,5 δις ευρώ όσο και σε ότι αφορά τον οπλισμό στην τελική πρόταση φαίνεται ότι έχουν ενσωματωθεί όλες σχεδόν οι απαιτήσεις που έθεσε το Ελληνικό επιτελείο.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου