Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021

Αρχαίο ρωμαϊκό κτήριο με «υπέροχες τοιχογραφίες» βρέθηκε κάτω από πρώην κινηματογράφο στη Βερόνα(Βίντεο - Φωτο)

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό κτήριο βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε έναν πρώην κινηματογράφο στη Βερόνα, έχοντας ήδη χαρακτηρισθεί ως «μικρογραφία της Πομπηίας».

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο υπόγειο του κινηματογράφου Astra, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση αφού εγκαταλείφθηκε για περισσότερα από 20 χρόνια. 

Με τις «υπέροχες νωπογραφίες» του, το κτίριο, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., «αποτελεί μια μικρογραφία της Πομπηίας», δήλωσε ο Έφορος της Βερόνας, που είναι αρμόδιος για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή.


Δεν είναι ακόμη σαφές ποια λειτουργία είχε το κτήριο, αλλά οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι μάλλον έχει επιβιώσει από πυρκαγιά καθώς η στέγη είχε καταρρεύσει και υπήρχαν αντικείμενα όπως καμμένα ξύλινα έπιπλα μεταξύ των ευρημάτων.

 

Αρχαίο ρωμαϊκό κτίριο με «υπέροχες τοιχογραφίες» βρέθηκε κάτω από πρώην κινηματογράφο στη Βερόνα
Ο κινηματογράφος Astra έχει κλείσει εδώ και 20 χρόνια.

«Μια φωτιά φαίνεται να έβαλε τέλος στην παρουσία του συγκροτήματος», δήλωσε ο αρχαιολόγος της ανασκαφής. Παρά την πυρκαγιά, «το περιβάλλον διατηρήθηκε ανέπαφο, με τα υπέροχα χρώματα των τοιχογραφιών που χρονολογούνται στον 2ο μ.Χ. αιώνα».

Αρχαίο ρωμαϊκό κτήριο με «υπέροχες τοιχογραφίες» βρέθηκε κάτω από πρώην κινηματογράφο στη Βερόνα
Δωμάτιο με υπολείμματα τοιχογραφιών, διακοσμημένα δάπεδα και ίχνη ανθρακούχου ξύλου


Αρχαίο ρωμαϊκό κτήριο με «υπέροχες τοιχογραφίες» βρέθηκε κάτω από πρώην κινηματογράφο στη Βερόνα
Κατάλοιπα ρωμαϊκού κτηρίου του 2ου αιώνα μ.Χ. κάτω από κινηματογράφο
του 1930 στη Βερόνα

Το ίδιο το εύρημα σε συνδυασμό με τα στοιχεία ύπαρξης πυρκαγιάς προκάλεσαν τους συνειρμούς της αρχαίας Πομπηίας, η οποία καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. «Ένα καταστροφικό συμβάν, σε αυτήν την περίπτωση μια φωτιά, ξαφνικά σημάδεψε το τέλος του κτηριακού συγκροτήματος, αφήνοντας τα ίχνη της».

Η ανακάλυψη έρχεται μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους αφότου βρέθηκε ένα τέλεια διατηρημένο ρωμαϊκό ψηφιδωτό κοντά στη Βερόνα. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό, που βρέθηκε κάτω από μια σειρά από αμπέλια, ήταν μέρος των θεμελίων μιας ρωμαϊκής έπαυλης, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν έναν αιώνα πριν σε μια λοφώδη περιοχή πάνω από την πόλη Negrar di Valpolicella. Πιστεύεται ότι η έπαυλη χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Λεπτομέρεια από τις τοιχογραφίες και υπολείμματα καμμένου ξύλουΠηγή: The Archaeology News Network

ΠΗΓΗ  anaskafi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου