Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Ο Ερντογάν “τελείωσε” την τουρκική αεροπορική ισχύ… S-400 για ΠΑΤΑΤΕΣ!

Ένα από τα πιο καυτά θέματα που συζητήθηκαν στην διάρκειας 50 λεπτών συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν αυτό των ρωσικών πυραύλων S-400 εξαιτίας των οποίων η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Η συνάντηση δεν έλυσε κανένα πρόβλημα και αυτό είναι κακό νέο για την τουρκική αεροπορία. Εδώ και και μια δεκαετία η τουρκική αεροπορία στηρίχθηκε στην υπόθεση απόκτησης 100 μαχητικών F-35.

ΤΟΥ BURAK BEKDIL
ΠΗΓΗ: GATESTONE INSTITUTE



Η τουρκική αεροπορία χρησιμοποιεί μαχητικά F-16 και μερικά παλαιότερα F-4 κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στην Συρία. Η Τουρκία απέκτησε τα πρώτα της F-16 στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αργότερα κατασκεύασε, κατόπιν αδείας, τα μαχητικά αυτά εγχωρίως, όντας μια από τις πέντε χώρες που κατασκεύαζαν F-16. Σήμερα η Τουρκία διαθέτει 270+ μαχητικά F-16 C/D Block 30/40/50. Ορισμένα από αυτά θα πρέπει να τεθούν εκτός υπηρεσίας στα επόμενα 10-15 έτη αναλόγως με τις αναβαθμίσεις που θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ…

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την γηρασμένη τουρκική αεροπορία; Όχι πολλές. Η Τουρκία εκβιάζει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι θα αγοράσει ρωσικά Su-57. Είναι μπλόφα. Οι Τούρκοι αεροπόροι γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να “ψωνίσουν” ρωσικά. Θα πρέπει να αλλάξουν οι υποδομές, να υπάρξει νέο σύστημα λογιστικής υποστήριξης, να γίνουν όλα από την αρχή, κάτι που έχει μεγάλο κόστος, πέραν του τεχνολογικού κενού.


Η Τουρκία εμφανίζεται περήφανη για το πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού της TF-X. Η τουρκική TAI “τρέχει” το εν λόγω πρόγραμμα για χρόνια. Καθημερινά ανακοινώνεται κάποια πρόοδος, αλλά όλα αυτά είναι παραμύθια για να χαϊδέουν τα αυτιά των Τούρκων πολιτών.
 

Το όλο θέμα χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση. Λίγοι Τούρκοι γνωρίζουν ότι η τουρκική αεροπορική βιομηχανία απέχει δεκαετίες από την κατασκευή ενός νέας γενιάς μαχητικού. Τώρα ομιλούν για κατασκευή πρωτοτύπου το 2025-26. Αλλά κι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ουτοπικό. Το ΤF-X δεν έχει καν σχεδιαστεί ακόμα! Η Τουρκία δεν παράγει αεροπορικούς κινητήρες και δεν μπορείς να σχεδιάσεις ένα μαχητικό πριν αποφασίσεις τι κινητήρες θα διαθέτει.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ερντογάν υπονομεύουν τους εαυτούς τους προσπαθώντας να πείσουν την τουρκική κοινή γνώμη ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία κάνει θαύματα. Παράλληλα η Τουρκία, φοβούμενη αμερικανική πίεση αναστέλλει τα σχέδια ενεργοποίησης των πυραύλων S-400, αν και επισήμως η ενεργοποίηση θα έπρεπε να έχει γίνει τον Απρίλιο του 2020. Οι Τούρκοι έχουν τους S-400 πακεταρισμένους και απενεργοποιημένους. Δηλαδή η Τουρκία πλήρωσε 2,5 δισ. δολάρια για ένα σύστημα που δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει.


Ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα δεν δίστασε να λοιδορήσει την Τουρκία λέγοντας πως “η Άγκυρα αγόρασε το σύστημα, εμείς πήραμε τα χρήματα. Οι Τούρκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους για να πάνε στην παραλία, ή για να κουβαλάνε με αυτούς πατάτες… Εμάς δεν μας νοιάζει”… Οποία ντροπή για την Τουρκία… 

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου