Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Φιάσκο με τα F-35: «Ανεπαρκής και προβληματική» η αναβάθμιση των stealth μαχητικών αξίας 14 δισ.

Σε φιάσκο εξελίσσεται η αναβάθμιση, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, που διαθέτουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Πενταγώνου, η αξιολόγηση τους έχει αναδείξει τρομερά προβλήματα και δυσλειτουργίες που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τα αεροσκάφη όσο και τους πιλότους.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, η αναβάθμιση των F-35 στην έκδοση «Block 4» χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας ως μια διαδικασία «ανεπαρκής, ελλιπής και προβληματική», αναφερόντας περιστατικά όπου οι πιλότοι των επιχειρησιακών μαχητικών εντόπισαν δυσλειτουργίες και προβλήματα σε τομείς όπως στα οπλικά συστήματα, στα συστήματα επικοινωνιών και πλοήγησης, ακόμα κα στην κυβερνοασφάλεια.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί προχώρησαν στην έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης στην έκδοση αυτή, με την ενσωμάτωση ενός λογισμικού, αξίας 14 δισ. δολαρίων, δίχως να έχουν γίνει οι απαραίτητες και απαιτούμενες δοκιμές. Αυτό εξάλλου αναφέρεται και στην αξιολόγηση του νέου Διευθυντή Δοκιμών του Πενταγώνου, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στο Γραφείο του Υπουργείου που είναι αρμόδιο με το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών, λέγοντας ότι αποτυγχάνει διαρκώς να υλοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί για την λειτουργία των αεροσκαφών.


Το λογισμικό – «εγκέφαλος» του μαχητικού

Τα F-35 μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν ως «ιπτάμενοι υπολογιστές», διότι διαθέτουν περισσότερες από 8 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, όμως το λογισμικό που απαιτείται για την αύξηση και την ενίσχυση των δυνατότητων τους αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση «Block 4» κρίθηκε ότι θα έλυνε αυτά τα ζητήματα, με την αναβάθμιση του λογισμικού και την ενσωμάτωση ενός νέου επεξεργαστή στα F-35, τα οποία ακόμα θα μπορούν πλέον να εξοπλίζονται με πυραύλους αέρος – αέρος τύπου AIM-9X Block II, με πυρομαχικά όπως την Small Diameter Bomb II παντός καιρού, τα βλήματα τύπου AARGM-ER και την πυρηνική βόμβα τύπου B- 61.

Μέχρι στιγμής, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμεναν οι Αμερικανοί. Αντιθέτως έχουν προκύψει νέα ζητήματα σε μαχητικά που είτε βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία είτε χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές πτήσεις και αφορούν την κυβερνοασφάλεια, τους κινητήρες και την διαθεσιμότητα των stealth μαχητικών. Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να δημοσιευτούν και άλλες πληροφορίες για την αξιολόγηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-35, όμως οι πρώτες εικόνες δεν δείχνουν κανένα «ευοίωνο μέλλον» για το πιο ακριβό και πολύπλοκο οπλικό σύστημα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου