Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Κ.Λάβδας:Ρωσία-Ουκρανία: «Μόνη λύση η διαπραγμάτευση αλλά ακόμη δεν είμαστε εκεί, θα χυθεί αίμα»(Βίντεο)

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας, αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κόσμο μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκεί που όπως λέει «η αποτροπή απέτυχε». Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα για την Ελλάδα …

Ο κ.Λάβδας στην εξαιρετική του ανάλυση μεταξύ άλλων  επισημαίνει:

•Βρισκόμαστε στη τελευταία φάση της μετα-σοβιετικής περιόδου στις σχέσεις Ρωσίας με τη Δύση αλλά και την Κίνα… Διαφορετικά αφηγήματα και στην αιτιολόγηση και στη δικαιολόγηση της κατάστασης που ζούμε.

•Η σημερινή αντιπαράθεση ξεκινά από το τέλος το 2003 και από τότε θα έπρεπε να είχαμε καταλάβει ότι η Ρωσία εννοεί κάποιες κόκκινες γραμμές.

•Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την ενεργειακή σχέση με την Ευρώπη και να δείξει με αφορμή ή πρόσχημα το θέμα της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ότι θέλει να διαμορφώσει σφαίρα επιρροής. Να θυμηθούμε την ομιλία του Πούτιν το 2007 στο Μόναχο όπου ο Πούτιν είχε πει καθαρά τις θέσεις του.

•Είναι μια δύσκολη αναμέτρηση βασίζεται σε δύο διαφορετικές αντιλήψεις και η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η διαπραγμάτευση…Δεν είμαστε ακόμη εκεί θα χυθεί αίμα…

•Στο προηγούμενο καθεστώς της Ουκρανίας είναι αδύνατο να επιστρέψουμε… Οι κυρώσεις και οι επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσουν τριγμούς μεταξύ ολιγαρχίας και Κρεμλίνου. Δε μπορεί να μην αφήσεις διέξοδο στον Πούτιν.

•Μην ξεχνάμε ότι η προεδρία Μπάιντεν ξεκίνησε με τον Πούτιν να χαρακτηρίζεται δολοφόνος… Πρέπει να ΄μαστε πολύ προσεκτικοί για τα αποτελέσματα τόσο εξοντωτικών κυρώσεων σε ένα καθεστώς σαν κι αυτό το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν.

Είναι λύση η διχοτόμηση;

•Αν και φρικτή μπορεί να ΄ναι το τέλος και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά συμβαίνουν γιατί απέτυχε αποτροπή. Το να παροτρύνουμε τους Ουκρανούς να πολεμήσουν κι άλλο είναι μια τακτική περίεργη…

•Ο ρόλος της Ευρώπης που καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος αυτής της κρίσης.

•Τι λέει για την πρόταση της Γερμανίας για κατάργηση του βέτο και γιατί είναι επικίνδυνο.

•Επιστροφή του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα δώρο του Πούτιν στη Συμμαχία. Θετικό το γεγονός του επανεξοπλισμού του μόνιμου «τζαμπατζή» στην Άμυνα, της Γερμανίας. Θα χρησιμοποιηθεί όμως για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο ή για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού μηχανισμού;

Ο κ.Λάβδας επισημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουμε εδώ και καιρό βρει άλλους τρόπους προσέγγισης με το καθεστώς Πούτιν. Αντιθέτως τον αφήσαμε να βγάλει τα συμπεράσματα του από την Γεωργία και την Κριμαία, αφήνοντας τον να βγάλει το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη απλά γαβγίζει.

Για τον Ερντογάν λέει ότι ήταν και παραμένει πολύ σοβαρός παίκτης, δυστυχώς, για την περιοχή μας. Η αποτροπή απέτυχε στην Ουκρανία και βλέπουμε τι συμβαίνει. Αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ militaire


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου