Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Στις φλόγες του πολέμου η Ουκρανία: Γενική επίθεση του ρωσικού στρατού - Μήνυμα Putin ενόψει 3ου γύρου συνομιλιών (7/3)

Η πρωτεύουσα Κίεβο παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων - Ευρεία επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία - Τη Δευτέρα (7/3) πιθανότατα ο 3ος γύρος των συνομιλιών

(upd 7) Συνεχίζονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, της οποίας οι βασικές στρατιωτικές υποδομές έχουν καταστραφεί σύμφωνα με τον Vladimir Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε, πως οποιαδήποτε προσπάθεια από άλλη χώρα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί εχθρική πράξη ενώ χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις ως κήρυξη πολέμου στη Ρωσία.


Η πρωτεύουσα Κίεβο παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων ενώ διεκόπη η εκκένωση της Μαριούπολης, όπου οι μάχες συνεχίζονται με τη μία πλευρά να επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη.
Τα ρωσικά στρατεύματα, που πλέον έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν, πως ξανάρχισαν τις επιχειρήσεις μετά την άκαρπη κατάπαυση του πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε επειγόντως αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό ή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που μοιάζει απίθανο καθώς θα θεωρηθεί από τη Μόσχα πράξη πολέμου ενώ όλα δείχνουν πως η ουκρανική άμυνα κατέρρευσε.
Όσον αφορά στις συνομιλίες για επίτευξη εκεχειρίας το τοπίο παραμένει θολό με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov να κατηγορεί το Κίεβο για κωλυσιεργία ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουκρανία εκτέλεσε έναν διαπραγματευτή της, «ύποπτο για προδοσία».
Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.
Η Τουρκία την ίδια ώρα συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες γμε τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να έχει κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin την Κυριακή 6/3/2022.
Εξάλλου η Τουρκία έλαβε πρωτοβουλία ώστε να καλέσει 11 με 13 Μαρτίου 2022 την Ρωσία και Ουκρανία στην Αττάλεια για διαπραγματεύσεις, κάτι που επανέλαβε το Σάββατο 5/3 ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.
Σύμφωνα με τον Kalin, o Εrdogan σκοπεύει να προτείνει για άλλη μια φορά την Τουρκία ως βάση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά τις επικείμενες συνομιλίες.
Διπλωματική προσπάθεια ανέλαβε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett, ο οποίος ταξίδεψε μυστικά στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Putin.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Bennett  να έχει τη συνάντηση αυτή.

Ευρεία ρωσική επίθεση - Μόσχα: Κατέρρευσε η ουκρανική άμυνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν συνολικά 2.119 στόχους των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, δήλωσε το Σάββατο (5/3/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
«Συνολικά 2.119 στόχοι των στρατιωτικών υποδομών της Ουκρανίας χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Μεταξύ αυτών είναι 74 θέσεις διοίκησης και σημεία επικοινωνίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, 108 πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300, Buk-M1 και Osa, όπως επίσης 68 σταθμούς ραντάρ», ανέφερε.
Ο Konashenkov πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν 69 αεροσκάφη στο έδαφος και άλλα 21 στον αέρα, 748 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 76 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, 274 πυροβόλα και όλμοι, 532 στρατιωτικά οχήματα και 59 drones.

Ξανάρχισε η ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη

Τα ρωσικά στρατεύματα ξανάρχισαν την επίθεσή τους μετά τις 6:00 μ.μ. του Σαββάτου (5/3/2022)
λόγω «της απροθυμίας της ουκρανικής πλευράς να επηρεάσει τους εθνικιστές ή να παρατείνει την εκεχειρία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Η επίθεση επαναλήφθηκε στις 6:00 μ.μ. ώρα Μόσχας λόγω της απροθυμίας της ουκρανικής πλευράς να επηρεάσει τους εθνικιστές ή να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Putin: Βασικό αίτημα ο αφοπλισμός της Ουκρανίας, καταστρέψαμε τις στρατιωτικές υποδομές - Μήνυμα για προσάρτηση;

Στόχος της Ρωσίας είναι να αφοπλίσει την Ουκρανία και να εξασφαλίσει τον ουδέτερο χαρακτήρα της χώρας αυτής, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το Σάββατο (5/3/2022).
Θέλουμε να αφοπλίσουμε την Ουκρανία και να ξεριζώσουμε τον ναζισμό σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
O Putin ξεκαθάρισε, πως είναι αδύνατον να επιβληθεί στην Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και επανέλαβε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται βάσει σχεδίου.
Πρόσθεσε εξάλλου, πως οποιαδήποτε προσπάθεια από άλλη χώρα για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως άμεση εμπλοκή στις στρατιωτικές δραστηριότητες και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοια.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έστρεψε τα πυρά του στη Δύση, την οποία κατηγόρησε πως με τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επί της ουσίας κήρυξε τον πόλεμο στη χώρα του.
« Εμείς δεν κάνουμε ήρωες αυτούς που συνεργάζονται με τους ναζί» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «οι ναζί έχουν συγκεντρώσει 6.000 αμάχους στο σταθμό του Χάρκοβο».
«Οι δυτικοί κάνουν το άσπρο-μαύρο» συνέχισε.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τα πυρηνικά όπλα, τόνισε πως «η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε πρώτη» για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Οι προτάσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία βρίσκονται στο τραπέζι των αρχών του Κιέβου», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Οι προτάσεις μας βρίσκονται στο τραπέζι με την ομάδα των διαπραγματευτών από το Κίεβο.
Ας ελπίσουμε ότι θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτό», είπε ο Putin.
Το βασικό αίτημα της Ρωσίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, συμπλήρωσε.
«Η σημερινή (ουκρανική) ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι αν συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει...θα βάλει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ουκρανίας ως χώρας.
Και αν συμβεί αυτό, θα είναι εντελώς και πλήρως στη συνείδησή τους», υπερτόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.


 Απεγνωσμένη έκκληση Zelensky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο (5/3/2022 ) με Αμερικανούς γερουσιαστές.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Chuck Schumer, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα.
«Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», πρόσθεσε ο Schumer στην ανακοίνωσή του.
Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως αεροσκάφη και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να βοηθήσουν.
Η Ουκρανία χρειάζεται αεροσκάφη ή να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, το μήνυμα Zelensky στους Αμερικανούς γερουσιαστές.
Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές υποσχέθηκαν ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης με τον Ουκρανό πρόεδρο,
«Θα αποδεσμεύσουμε γρήγορα αυτά τα 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Chuck Chumer, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές συμμετείχαν σε αυτήν τη συνομιλία που έγινε μέσω του Zoom.
«Είμαστε ενωμένοι για να στηρίξουμε την Ουκρανία», είπε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Steven Danes μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Πρέπει να εγκρίνουμε αυτή τη βοήθεια των 10 δισεκ., που θα είναι εν μέρει ανθρωπιστική, εν μέρει στρατιωτική», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Zelesnky ζήτησε να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκλειστεί η Μόσχα από το σύστημα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard.

Υπό πολιορκία από τους Ρώσους το λιμάνι της Μαριούπολης - Διακόπηκε η εκκένωση της Μαριούπολης

Νωρίτερα διακοπή της απομάκρυνσης των αμάχων από την Μαριούπολη λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας, ανακοίνωσε το δημαρχείο της πόλης.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν τηρούν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός κατά μήκος όλης της διαδρομής απομάκρυνσης των αμάχων.
Όπως ανέφερε η δημοτική αρχή σε ανάρτηση στο Telegram, η απομάκρυνση αμάχων που επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί «αναβάλλεται για λόγους ασφαλείας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της».
Ο δήμος κάλεσε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σημεία εξόδου της πόλης «να επιστρέψουν στα καταφύγια» κλαι πρόσθεσε πως «γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση (κατάπαυσης του πυρός) και τη διασφάλιση της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο ΄Αμυνας είχε ανακοινώσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, έτσι ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα, κάτι που ξεκίνησε στις 12:00 και θα διαρκούσε έως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας).
Καταγραφή_143.JPG
map_15.JPG

russian_map.JPG
Ρωσία: Οι Ουκρανοί ευθύνονται για το μπλόκο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα της Ουκρανίας το Σάββατο (5/3) και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

ukraine_map.JPG0_14.JPG
01_23.JPG
Δύσκολη η κατάπαυση του πυρός

Ειδικότερα, τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν νωρίτερα το Σάββατο 5/3 την κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη Βολνοβάχα, περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια για να απομακρυνθούν και από εκεί οι άμαχοι.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί, είτε με τα δικά τους αυτοκίνητα.

ΟΗΕ: 351 άμαχοι νεκροί, 707 τραυματίες

Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε μια αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων του πολέμου.
Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα σε μία ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αλλά και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν οι παρατηρητές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστερεί και πολλές αναφορές περιμένουν ακόμη να επιβεβαιωθούν».
Η αποστολή ανέφερε ότι εκατοντάδες εικαζόμενες απώλειες αμάχων στην πόλη Βολνοβάκα - όπου γίνονταν προσπάθειες για να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος απομάκρυνσης αμάχων καθώς ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη - δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
03_2.jpg

Στις 7/3 ο τρίτος γύρος των συνομιλιών


Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, όπως ανέφεραν απόψε (5/3) ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.
Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας θα μπορούσε να διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, δήλωσε και το μέλος της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας, Leonid Slutsky.
«Ο τρίτος γύρος θα μπορούσε πραγματικά να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανώς, τη Δευτέρα, στις 7», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Slutsky .
Η Μόσχα είναι έτοιμη για τον τρίτο των διαπραγματεύσεων αλλά το Κίεβο κωλυσιεργεί, δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov.
H Ρωσία είναι προετοιμασμένη για τον τρίτο γύρο συνομιλιών, ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο «επικαλείται δικαιολογίες» για να καθυστερήσει την συνάντηση, δήλωσε ο Lavrov στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κιργίζιο ομόλογό του, σημείωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει νέες ημερομηνίες. Είμαστε έτοιμοι... από χθες το βράδυ (4/3) για τον τρίτο γύρο».
Πρόσθεσε ότι η «αισιοδοξία» μετριάζεται από τις «θυμωμένες» δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Zelensky.
Εάν τελικά πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λίγες, καθώς οι δύο πλευρές δεν παρεκκλίνουν των αρχικών θέσεών τους.

Εκτελέστηκε Ουκρανός διαπραγματευτής - Μόσχα: Οι Βαλτικές δημοκρατίες να προστατεύσουν τις πρεσβείες 


Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως είναι νεκρό μέλος της ομάδας του Κιέβου που διαπραγματεύτηκε με τη Ρωσία στη Λευκορωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τον Denis Kireev, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το obozrevatel.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Kireev ήταν ύποπτος για προδοσία.
Την ίδια ώρα η Μόσχα ζήτησε από τις αρχές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να «λάβουν μέτρα» για να προστατεύσουν τις ρωσικές πρεσβείες, αφού ένας Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση στη λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA.
«Προειδοποιούμε το Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν ότι είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Θρίλερ στην Ουκρανία – Πληροφορίες για δολοφονία Ουκρανού διαπραγματευτή
Γερμανία: Δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθεί ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz.
Η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στην ατζέντα του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.
«Επίσης, κατέστησα σαφές στην Ρωσία και στην επίσκεψή μου ότι αυτή η επιλογή δηλαδή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.
«Είπα δημόσια ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της συμμαχίας σήμερα », πρόσθεσε.
«Αυτό το κατάλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό κατάλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος».

Διπλωματική προσπάθεια Ισραήλ

Εκτάκτως μετέβη στη Μόσχα το Σάββατο (5/3/2022) για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin o Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett, σε μία πρωτοβουλία που φαίνεται πως εκτυλίσσεται σε συννενόηση με τον αμερικανικό παράγοντα.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Dmitry Peskov οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
Στη συνέχεια ο Bennett είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky ενώ θα έχει διαβουλεύσεις και με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ζητήσει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Naftali Bennett να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση.

Κίνα: Έκκληση για απευθείας συνομιλίας Μόσχας - Κιέβου 

Το Πεκίνο έκανε έκκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 .
Την ίδια ώρα, παρά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang κατά εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα αυτό.

Erdogan: Συνεχίζουμε με τη διπλωματία για να επιτύχουμε ειρήνη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε το Σάββατο (5/3/2022) στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία.
Η Τουρκία που είναι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και έχει κοινά ναυτικά σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.
Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απαράδεκτη ενέργεια και έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ο εκπρόσωπος του Erdogan δήλωσε νωρίτερα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει την Κυριακή (6/3), με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
05_2.jpg

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 7/3 για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Για άλλη μια φορά θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 7/3 το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατεπειγόντως, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, όπως δήλωσαν στις 4/3 διπλωματικές πηγές.
Η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης στις 22:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε χωρίς να επιθυμεί να κατονομαστεί.
06_6.jpg

Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική να διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη,- κάτι που δεν έγινε- θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ που σημείωσαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή που δεν κατονομάστηκε.
Τελικά η Γαλλία, σύμφωνα με αρκετές πηγές, αποφάσισε μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.
07_7.jpg

Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.
Πάντως, για το Μεξικό, αν και είναι βέβαιο το ρωσικό βέτο, σημασία έχει να φανεί η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα 15 κράτη μέλη είναι δυνατόν.
φργδφγσφδσγσφγδ.JPG

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα τιμωρηθούν οι διακρίσεις σε βάρος πολιτών στο εξωτερικό

Η Μόσχα παρακολουθεί στενά όλες τις καταστάσεις διακρίσεων σε βάρος Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό
, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Προειδοποιούμε ότι όλα αυτά τα περιστατικά καταγράφονται ενδελεχώς.
Σχετικό υλικό θα παρασχεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για νομική αξιολόγηση και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία ιδιαίτερα αυστηρή έκθεσή του.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο άνευ προηγουμένου επίπεδο ρωσοφοβίας που παρατηρείται σε ορισμένες ξένες χώρες κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Περιστατικά βίας

«Η εκστρατεία διάκρισης εναντίον Ρώσων φοιτητών, αθλητών, καλλιτεχνών και μορφών του πολιτισμού, που τροφοδοτείται με τη συνεννόηση ή με ανοιχτή έγκριση των διοικήσεων ορισμένων χωρών, έχει ήδη οδηγήσει σε ανοιχτά επιθετικές ενέργειες εναντίον Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών, οι οποίες γίνονται μαζικές» ανέφερε η έκθεση.
Συγκεκριμένα, «τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα ανέφεραν επιθέσεις σε καταστήματα που πωλούν ρωσικά προϊόντα στη Γερμανία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας, έγιναν επιθέσεις σε οδηγούς φορτηγών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», σύμφωνα με το έγγραφο.
Εξάλλου, «υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις ζημιών σε οχήματα με ρωσικές πινακίδες», επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Οι ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ισλανδία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Εσθονία δέχθηκαν επίθεση από χούλιγκαν», αναφέρεται στην έκθεση.


www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου