Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

 

"Για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τη Φινλανδή πρωθυπουργό

Ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με αφορμή το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη. Το μήνυμα εστάλη από το Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τη Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν. Η κ. Μάριν βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες.

"Μίλησα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κα. Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ τον κ. Στόλτεμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως επίσης και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της Ρωσίας" είπε και πρόσθεσε:

"Η συμπεριφορά αυτή επίσης υπονομεύει και την πρόσφατη πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και βεβαίως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να το προβάλλουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ".

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου στις 13.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη φινλανδή ομόλογό του, Σάνα Μάριν.

"Η ρωσική εισβολή δεν μπορεί να γίνε ανεκτή"

"H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μαζί με τους εταίρους στην ΕΕ αντιδράσαμε άμεσα, προς έκπληξη πολλών, με την επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων στην Ρωσία και λεκτικά αλλά κυρίως στην πράξη είμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ελληνικής κοινότητας. Δυστυχώς οι περιοχές που κατοικεί η ελληνική κοινότητα εδώ και χιλιετίες έχουν δεχθεί τα πιο σκληρά χτυπήματα από τους Ρώσους εισβολείς. Η κατάσταση στην παράκτια περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι τραγική και αυτά που υποφέρει η Μαριούπολη είναι πέρα πάσης περιγραφής. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη σήμερα θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Και βεβαίως υπογραμμίζουμε ότι οι αναφορές εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς και οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το διεθνές ποινικό δικαστήριο να διερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μαριούπολη και στα χωριά που οι αεροπορικές επιθέσεις των Ρώσων προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους συμπατριώτες μας από τις πρώτες ημέρες του πολέμου" σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Πάγος" στα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Νωρίτερα η κυβέρνηση έβαλε "πάγο" στα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ως μία πρώτη απάντηση στο άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης "με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα" και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας. "Συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο και με κανένα τρόπο δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" ανέφερε.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μάριν. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για την ενημέρωση του γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι στο 6.40.


ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου