Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Γιατί «παγώνουν» τα ΜΟΕ με την Τουρκία - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ

 

«Οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούν απαράδεκτη ενέργεια, αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο των επιχειρήσεων, ούτε στο διπλωματικό πεδίο, ενώ με κανένα τρόπο δεν συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ετσι απάντησε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το φως των νέων μαζικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον ενημέρωσε για το νέο μπαράζ παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας και την αντίδραση της Ελλάδας. 
 
Ταυτόχρονα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη (δεύτερο μέσα σε δυο μέρες!) αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μόλις μίας ημέρας.

Ο κ. Δεμίρης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού. Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνάντηση με Πάιατ

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (16.30). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει στον Τζέφρι Πάιατ ότι η τουρκική συμπεριφορά υποδαυλίζει την ένταση στο Αιγαίο, αντίτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και ουσιαστικά σαμποτάρει την αμερικανική προσπάθεια για συνεννόηση κι εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων στην ευρύτερη περιοχή, που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της και την γρηγορότερη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Παράλληλα η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι στρατιωτικοί παράγοντες του υπουργείου Άμυνας αποφάσισαν να ακυρώσουν την πρόσκληση που είχαν απευθύνει στην Τουρκία προκειμένου αυτή να λάβει μέρος στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση με την ονομασία Tiger Meet που θα πραγματοποιηθεί στον Άραξο. 

Αιφνιδιασμένη η Άγκυρα

Η τουρκική πλευρά δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από την Αθήνα, καθώς θεωρούσε ότι στο πλαίσιο της δυτικής προτεραιότητας για συνεργασία και της κοινής απόφασης των κ.κ. Μητσοτάκη κι Ερντογάν για «ήρεμα νερά» τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να διατηρήσει τις δικές της «συνήθειες» στο θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς θέλει να συντηρεί το κλίμα «εθνικής υπερηφάνειας» στο εσωτερικό της Τουρκίας λόγω τόσο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή που ετοιμάζει για του χρόνου, όσο βέβαια και των εκλογών που θα γίνουν την ίδια χρονιά.

Μετά την ηχηρή απάντηση της Ελλάδας, η Τουρκία αναμετρά κέρδη και ζημιές από τη νέα προκλητική της συμπεριφορά κι αναμένεται να καθορίσει τη στάση της τα επόμενα εικοσιτετράωρα…

ΠΗΓΗ https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου