Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ανάλυση: Οι δηλώσεις Ζελένσκι στην ΕΡΤ κλειδώνουν νέα γραμμή

 

Δηλώσεις που καταδεικνύουν απομάκρυνση από τις διαπρατγματεύσεις και αλλαγή γραμμής, πραγματοποίησε ο πρόεδος της Ουκρανίας, Βόλοντμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημοσιογράφο Γιάννη Σουλιώτη για λογαριασμό της ΕΡΤ και της Καθημερινής.

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντμιρ Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν κερδίσει η Ουκρανία.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν κερδίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή και στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Από την αρχή του πολέμου έχουμε αρχίσει να επεξεργαζόμαστε σενάρια για κάθε είδους επιθέσεις. Η εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της ρωσικής πλευράς είναι τελικά μηδενική»,

δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Auditor’s note

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης και την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι προωθεί πακέτο στήριξης 33 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας.Ο Ζελένσκι, πλέον, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική Μπάιντεν που στοχεύει να υποβάλλει τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε πόλεμο φθοράς. Το αφήγημα αυτό φαίνεται ότι στηρίζουν και οι θέσεις που διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων του Ντόνμπας και της Κριμαίας.

Η Μπέρμποκ, διευκρίνησε, μάλιστα, ότι η ΕΕ θα πρέπει να είνα σε θέση να υποστηρίζει μακροχρόνια τις κυρώσεις που επιβάλλει, με στόχο να στερήσει στη Ρωσία τη δυνατότητα για νέους επιθετικούς πολέμους.

Μέχρι πρότινος, πάντως, η Ουκρανία εμφανίζονταν να συζητά εκχώρηση εδαφών, και ανεξαρτητοποιήσεις, σενάρια που τώρα έχουν… καεί.

Τα νέα δεδομένα ενισχύουν τα σενάρια για παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου, με προοπτική την εξ αρχήν δεδηλωμένη πρόθεση του Τζο Μπάιντεν για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Τόσο ο ίδιος ο Μπάιντεν όσο και ο Λευκός Οίκος είχαν υπαναχωρήσει και ανασκευάσει αυτή τη δήλωση, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της ΕΕ και ιδιαίτερα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι τελευταίες εξελίξεις όμως δείχνουν ότι ο Λεκός Οίκος επιστρέφει στην αρχική γραμμή, ή απλώς ότι ποτέ δεν την εγκατέλειψε.

Ο Ζελένσκι υπολόγισε το κόστος του πολέμου για την υποδομή της Ουκρανίας σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Video της συνέντευξης Ζελένσκι στον Γιάννη Σουλιώτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου