Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Μητσοτάκης σε Τσούκα: Ελλάδα και Ρουμανία αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια

 

Την αμοιβαία βούλησή τους για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων καθώς και τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία για την αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων ειδικά στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του της Ρουμανίας, Νικολάε Ίονελ Τσούκα.

Στη συζήτηση που είχαν υπογράμμισαν τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα λόγω θέσης, υποδομών και δυνατότητας διασυνδέσεων, αναδεικνύεται σε χώρα-κόμβο μεταφοράς ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ασχολήθηκαν ακόμη με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την επισιτιστική ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει με ελληνικά πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κατεύθυνση προς την οποία θα βρίσκονται σε συντονισμό.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την έμπρακτη στήριξη της Ρουμανίας στις περσινές πυρκαγιές, καθώς και για την αποστολή στη χώρα μας, στις αρχές Ιουλίου, 28 πυροσβεστών από τη Ρουμανία και οκτώ ειδικών οχημάτων. Ο κ. Τσούκα εξέφρασε μάλιστα την ετοιμότητα της Ρουμανίας να συνδράμει την Ελλάδα με περισσότερους πυροσβέστες, αν χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε πως σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή η χώρα μας μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια της Ρουμανία γιατί η διάθεση συνδρομής είναι αμοιβαία. Ανέφερε πως στη συνάντηση τέθηκαν βραχυπρόθεσμοι αλλά και μακροπρόθεσμοι στόχοι. Επίσης ότι, συζητήθηκαν ζητήματα που συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους έχουν ως εξής:
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδέχθηκα σήμερα στην Αθήνα τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, τον καλό μου φίλο Νικολάε, που ανταπέδωσε τη δική μου επίσκεψη στο Βουκουρέστι πριν από λίγο καιρό, για την ακρίβεια μία μέρα ακριβώς πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως και τότε, έτσι και τώρα με τον φίλο μου Νικολάε επιβεβαιώσαμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την κοινή μας πίστη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της δημοκρατίας, της ισονομίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελλάδα και Ρουμανία, άλλωστε, εκτός από γείτονες στα Βαλκάνια είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αναδείχθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, όπου οι χώρες μας εμφανίστηκαν ως δύο από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική και νοτιοανατολική πτέρυγα του Ατλαντικού Συμφώνου.
Οι λαοί μας όμως, στέκονται δίπλα-δίπλα και απέναντι στις απειλές τής κλιματικής κρίσης που μας αφορούν όλους. Θυμόμαστε έτσι με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ρουμάνων πυροσβεστών το περσινό καλοκαίρι, όταν με επαγγελματισμό αλλά και με αυταπάρνηση βοήθησαν τη χώρα μου στην αντιμετώπιση πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών.

Η εμπειρία εκείνη έγινε σχέδιο και σήμερα έγινε οργανωμένη συνεργασία. Ήδη οι πρώτοι πυροσβέστες με τα οχήματά τους από τη Ρουμανία βρίσκονται φέτος στο πλευρό μας, στο πλαίσιο ενός καινούριου ευρωπαϊκού προγράμματος που εγκαινιάσαμε, που είναι μία απόδειξη ότι ειδικά η πολιτική προστασία ενδείκνυται για τέτοιες γόνιμες διεθνείς δράσεις.

Και θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Τσούκα που μάλιστα και ως πρώην στρατηγός ο ίδιος, σίγουρα κατανοεί τη σημασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας απέναντι σε ασύμμετρους κινδύνους. Και να τον ευχαριστήσω, διότι με διαβεβαίωσε και σήμερα ότι στην περίπτωση που -απευχόμαστε να συμβεί- μπορεί να χρειαστούμε και άλλες ενισχύσεις από τη Ρουμανία, αυτές θα βρεθούν γρήγορα στη διάθεσή μας.

Συμφωνήσαμε επίσης να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ως κόμβος εισόδου, αλλά και μεταφοράς φυσικού αερίου, καλύπτοντας προφανώς τις εθνικές ανάγκες, αλλά τροφοδοτώντας και την ευρύτερη περιοχή και ασφαλώς και τη Ρουμανία.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου